Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Makkelijk kerst toetje: zelf ijs maken van gluhwein.

Omschrijving

Gluhwein ijs is een verfrissend en makkelijk kerstdessert en kost weinig tijd om te maken. Daarnaast kun je dit nagerecht voor Kerst ruim van tevoren bereiden. Hoe je het kerst toetje moet maken kun je zien in de receptvideo. Onder de video staat het geschreven recept en een benodigdheden lijstje. Ook als je geen keukenprins- of prinses pur sang bent zul je zeker scoren met dit bijzondere kerstdessert.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 8 bolletjes ijs:
  • volle, rode wijn: 600 milliliter
  • citroen: een halve
  • sinaasappels: 2 stuks
  • laurierblad: 1 blaadje
  • kruidnagels: 2 stuks
  • kaneelstokje: 1 stuk
  • honing: 1 eetlepel
  • geleisuiker: 200 gram
  • en verder:
  • steelpannetje, liever geen aluminium
  • scherp mes
  • eetlepel
  • houten pollepel
  • zeef
  • plastic diepvriesbakje à 1 liter
  • vork
  • ijsschep
  • 4 tot 8 ijscoupes of andere glazen

1. De wijn verwarmen

Giet de wijn in een pannetje en breng de wijn op een zacht vuur nét tegen de kook aan, zodat de alcohol erin blijft.
Let op dat de wijn niet echt gaat koken, want dan verdampt de alcohol!
Omdat de wijn niet gaat koken blijft de alcohol in de wijn zitten en daarmee ook in het gluhwein ijs!
Voor een alcoholvrije versie van dit recept kun je in plaats van wijn rode druivensap gebruiken.

2. De citrusvruchten schoonboenen en snijden

Boen de citroen en de sinaasappels schoon. Snijd vervolgens een halve citroen en één sinaasappel met schil in schijfjes en doe deze bij de wijn.

3. De specerijen toevoegen

Voeg het kaneelstokje toe samen met het laurierblad, de kruidnagels en 1 eetlepel honing en roer dit door de wijn. Laat de wijn met de ingrediënten een half uurtje op laag vuur verwarmen, zodat de smaak van de kruiden en de citrusvruchten zich goed met de wijn vermengd. Roer de wijn zo nu en dan even om.
Let ook nu weer goed op dat de wijn niet gaat koken!

4. De wijn zeven

Giet de warme wijn door een zeef en daarna weer terug in het pannetje. Roer nu 200 gram geleisuiker door de wijn en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost. Laat hierna de wijn afkoelen tot kamertemperatuur.

5. De gluhwein laten bevriezen

Giet de afgekoelde wijn in het diepvriesbakje. Zet het bakje daarna minimaal 8 uur in de diepvriezer, waarbij je de eerste 5 uur het ijs ieder uur even omschept met een vork.

6. Het kerst toetje serveren

Na 8 uur is je gluhwein ijs klaar om te serveren. Snijd de overgebleven sinaasappel met schil in dunne schijfjes en maak in ieder schijfje een kleine inkeping. Verdeel het ijs met behulp van een ijsschep over de glazen en steek op de rand van ieder glas een schijfje sinaasappel. En dan.. smullen maar!
Voor een extra feestelijk kerstdessert kun je het ijs nog versieren met een toefje slagroom en een steranijsje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!