Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Panettone: Italiaans kerstbrood bakken met olijfolie en zelfgemaakt zuurdesem.

Panettone: Italiaans kerstbrood bakken met olijfolie en zelfgemaakt zuurdesem.
Omschrijving

Panettone, een traditioneel Italiaans kerstbrood, is de tegenhanger van onze kerststol. Het ronde, luchtige kerstbanket is een lekkernij, die tijdens de kerstperiode wordt gegeten in heel Italië. Je kunt de Panettone eten bij het kerstontbijt, als dessert na het kerstdiner, maar ook als kerstgebak bij de koffie. Dit Italiaans kerst brood kun je op meerdere manieren zelf maken. In het recept hieronder staat hoe je een Panettone kunt bereiden met olijfolie en zuurdesem die je zelf kunt maken. Het is een makkelijk kerst recept en weer eens wat anders dan het bekende kerstbrood.
In verband met het rijzen van het deeg kost het echter wel zo’n drie dagen voorbereiding, voordat je met Kerstmis kunt smullen van je zelfgebakken Panettone. Maar dan heb je ook wat!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • voor 1 Panettone van 750 g: Springvorm 22 cm
 • RVS mengkom, kleine kom, mes en rasp
 • Pan, iets hoger en breder dan de bakvorm
 • voor de zuurdesem:
 • 30 g fruit (appel, druiven of abrikozen, afhankelijk van het seizoen of van wat verkrijgbaar is)
 • 60 g wit tarwemeel
 • 30 ml licht koolzuurhoudend water
 • Voor het 1e deeg:
 • 250 g volkorenmeel
 • 75 ml extra vergine olijfolie
 • 50 g rietsuiker en 25 g agavesiroop
 • 25 g zuurdesem
 • 3 eierdooiers op kamertemperatuur en een snufje zout
 • Voor het 2e deeg:
 • 60 g volkorenmeel
 • 100 ml extra vergine olijfolie
 • 40 g rietsuiker en 50 g agavesiroop
 • 5 eierdooiers op kamertemperatuur
 • 125 g rozijnen de geraspte schil van 1,5 sinaasappel (bij voorkeur onbespoten)
 • 1,5 g mout en 1 vanillestokje
Let op!! Voordat je deze Panettone kunt bakken heb je bijna 3 dagen nodig om het deeg voor de zuurdesem en de Panettone te laten rijzen!

1. Zuurdesem maken: fruit met meel vermengen

Rasp de appel of prak ander fruit fijn in een grote deegkom. Meng het fruit met het meel tot een glad deeg en dek daarna de kom af met plasticfolie. Laat het deeg bij een temperatuur van 28 graden, in een ruimte met een matige vochtigheidsgraad, ongeveer 48! uur rusten.
Voor het rijzen kun je de oven gebruiken. Zet het deeg in de oven, laat het lampje branden en houd de oven gesloten. Zet een kommetje met water bij het deeg in de oven voor een langzame en constante verdamping. Bij regenachtig en vochtig weer hoeft dit niet.

2. Het deeg ‘verversen’

Na 48 uur rijzen zal het volume van de desem verdrievoudigd zijn. Voeg nu het koolzuurhoudend water toe aan de desem, dek de kom weer af en laat het deeg nog eens 4 uur rusten bij eenzelfde temperatuur en vochtigheidsgraad.

3. Desem ‘uitwringen’.

Wring de desem uit, waarna je het kunt gebruiken voor de bereiding van de Panettone.

4. Het 1e deeg: desem met meel en olijfolie vermengen

Kneed de desem ongeveer 15 minuten en voeg, tijdens het kneden, het meel en de olijfolie toe.

5. Eierdooiers, suiker en agavesiroop toevoegen

Voeg één voor één de eierdooiers en beetje voor beetje de suiker en de agavesiroop, toe aan het deeg. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en blijf kneden tot er een vochtig, maar stevig en elastisch deeg is ontstaan.

6. Het 1e deeg laten rijzen

Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 5 à 6 uur rijzen bij een constante temperatuur van 25 graden. Daarna zal het volume van het deeg zijn verdrievoudigd.
Om het deeg te laten rijzen, kun je het deeg in een gesloten oven zetten. Zet de oven niet aan, maar laat wel het lampje branden.

7. Het 2e deeg maken: voorbereiding

Laat de rozijnen minimaal een half uur wellen in lauwwarm water. Dep ze na het wellen met een stukje keukenpapier droog. Snijd het vanillestokje overlangs door en schraap vervolgens het merg, oftewel de zwarte vanille zaadjes, met een mesje uit het stokje. Boen de sinaasappels onder stromend water schoon en rasp de schil dun af.
Let op dat je alleen het oranje gedeelte van de sinaasappelschil gebruikt; het witte gedeelte maakt de rasp bitter!

8. Olijfolie toevoegen voor het 2e deeg

Voeg aan het 1e deeg beetje bij beetje, terwijl je blijft kneden, de olijfolie toe.

9. Overige ingrediënten toevoegen

Voeg één voor één de eierdooiers toe aan het deeg en vervolgens, de agavesiroop, de rozijnen, de geraspte sinaasappelschil, het mout en het merg van het vanillestokje. Blijf stevig kneden totdat het deeg weer glad, soepel en elastisch is.

10. Het 2e deeg laten rijzen

Laat dit 2e deeg nog eens 6 uur rijzen bij een temperatuur van 25 graden.

11. Het kerstbrood, oftewel de Panettone, bakken

Bekleed een bakvorm met bakpapier en doe het gerezen deeg in de vorm. Snijd een kruis in het oppervlak van het deeg en laat de vorm een uurtje staan. Zet daarna de vorm in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak de Panettone in ongeveer 45 à 50 minuten gaar en bruin. Het kerstbrood, oftewel de Panettone, bakken
Open de oven tijdens het bakken niet!
Mocht de Panettone teveel kleuren, stel dan de temperatuur lager in!
Er zijn via internet speciale Panettone bakvormen van papier te koop. Gebruik je een springvorm, bekleed deze dan zodanig en stevig met bakpapier, dat het deeg voldoende hoog kan rijzen (zie afbeelding).
Als bakvorm kan je ook een nieuwe, roodstenen (terracotta) bloempot gebruiken. Laat de bloempot eerst 20 minuten in koud water volzuigen. Strijk de pot een beetje in met olie en bekleed hem met bakpapier.

12. De Panettone laten rusten en drogen

Til, als de Panettone gaar is, deze in het bakpapier voorzichtig uit de vorm en steek twee breinaalden of houten spiesjes door het papier en de onderkant van de Panettone (dwars door het midden). Hang de Panettone aan de breinaalden ondersteboven in een grote pan en laat het gebak op die manier drogen. Als de Panettone goed droog is, is hij klaar. Eet smakelijk!
Zet de Panettone bij het uit de vorm halen of drogen nooit op de bovenkant, want dan gaat de kenmerkende bolle kant verloren!
Als je een papieren Panettone bakvorm hebt gebruikt kun je de Panettone in de vorm laten drogen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!