1. Ei splitsen
Voor het maken van mayonaise met de handmixer:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Splits het ei boven een kopje of kommetje. Je gaat alleen het eigeel (de eierdooier) gebruiken.
2. Eigeel mengen
Meng in een ruime kom het eigeel met de mosterd, de witte wijnazijn, lauwwarm water en het zout.
3. Olie toevoegen
Voeg voor het maken van de mayonaise, nu heel langzaam en al roerende de arachideolie toe. Begin druppelgewijs met het toevoegen van de olie. Je kunt later overgaan tot een straaltje. Blijf goed kloppen, zo zorg je ervoor dat de mayonaise zich goed bindt.
Schenk tenslotte al roerende, de extra vierge olijfolie erbij. Doe dit ook weer druppelgewijs.
Als alle olie is opgenomen, klop dan ongeveer nog een halve minuut door. Als de mayonaise vol en glanzend eruit ziet, dan is deze klaar.
Leg een vochtige theedoek onder de mengkom. Dit houdt de kom tijdens het mixen op zijn plaats.
Schenk er niet teveel olie bij, dan kun je de binding verliezen.
4. Mayonaise op smaak brengen
Breng de mayo tenslotte op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
De zelfgemaakte mayonaise is in de koelkast ongeveer een week houdbaar.
Is de mayonaise te dik geworden? Verdun deze dan met wat water, azijn of citroensap.
5. Mayonaise maken met de staafmixer
Mayonaise maken met de mixer, doe je door alle ingrediënten in een hoge (plastic) mengbeker te gieten. Zowel het eigeel, de mosterd, de witte wijnazijn, het lauwwarm water, het zout én de olie kun je alvast bij elkaar in de beker doen. Breng de staafmixer naar de bodem van de mengbeker en meng alle ingrediënten tot een glad geheel.
Bij het maken van mayonaise met de staafmixer is de kans op schiften kleiner. Dit komt doordat de beweging van de mixer gelijkmatiger is. De mayo wordt alleen wel wat dunner.