Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 332 instructies gemaakt

Mayonaise maken, zo doe je dat!

Omschrijving

Hoe maak je zelf de lekkerste mayonaise met een handmixer of staafmixer? In deze instructievideo wordt het recept voor zelfgemaakte mayonaise stap voor stap aan je getoond. Het maken van deze saus is niet moeilijk en met tien minuutjes ben je klaar. Het vergt echter wel wat concentratie en geduld bij het met de mixer binden van de eidooiers met de olie. Succes!
In dit mayonaise recept wordt gebruik gemaakt van arachideolie en extra vierge olijfolie. Natuurlijk kun je ook zonnebloemolie of milde olijfolie gebruiken als je dat lekkerder vindt.

Handleiding
Benodigdheden
  • 1 ei (bij voorkeur biologisch)
  • Witte wijnazijn, 2 theelepels
  • Water, 2 eetlepels
  • Dijonmosterd, 1 eetlepel
  • Arachideolie, 250 ml
  • Olijfolie extra vierge, 25 ml
  • Zout, 1/2 theelepel
  • Optioneel:
  • Peper en zout (voor extra smaak)
  • Citroensap (vers)
  • En verder:
  • Handmixer of staafmixer
  • Mengkom
  • Theedoek
  • Theelepel
  • Eetlepel
  • Kommetje of schaaltje

1. Ei splitsen

Voor het maken van mayonaise met de handmixer:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Splits het ei boven een kopje of kommetje. Je gaat alleen het eigeel (de eierdooier) gebruiken.
Verschillende manieren om een ei te splitsen, leer je in deze instructievideo.

2. Eigeel mengen

Meng in een ruime kom het eigeel met de mosterd, de witte wijnazijn, lauwwarm water en het zout.

3. Olie toevoegen

Voeg voor het maken van de mayonaise, nu heel langzaam en al roerende de arachideolie toe. Begin druppelgewijs met het toevoegen van de olie. Je kunt later overgaan tot een straaltje. Blijf goed kloppen, zo zorg je ervoor dat de mayonaise zich goed bindt.
Schenk tenslotte al roerende, de extra vierge olijfolie erbij. Doe dit ook weer druppelgewijs.
Als alle olie is opgenomen, klop dan ongeveer nog een halve minuut door. Als de mayonaise vol en glanzend eruit ziet, dan is deze klaar.
Leg een vochtige theedoek onder de mengkom. Dit houdt de kom tijdens het mixen op zijn plaats.
Schenk er niet teveel olie bij, dan kun je de binding verliezen.

4. Mayonaise op smaak brengen

Breng de mayo tenslotte op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
De zelfgemaakte mayonaise is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Mayonaise op smaak brengen
Is de mayonaise te dik geworden? Verdun deze dan met wat water, azijn of citroensap.

5. Mayonaise maken met de staafmixer

Mayonaise maken met de mixer, doe je door alle ingrediënten in een hoge (plastic) mengbeker te gieten. Zowel het eigeel, de mosterd, de witte wijnazijn, het lauwwarm water, het zout én de olie kun je alvast bij elkaar in de beker doen. Breng de staafmixer naar de bodem van de mengbeker en meng alle ingrediënten tot een glad geheel.
Bij het maken van mayonaise met de staafmixer is de kans op schiften kleiner. Dit komt doordat de beweging van de mixer gelijkmatiger is. De mayo wordt alleen wel wat dunner.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!