Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je een artisjok koken? Recept en bereiding.

Omschrijving

Een arti-sjok is een plant die wordt gegeten als groente. Je kunt de artisjok zo bereiden dat je alle delen van de plant kunt eten. Het hart van de plant is het meest smaakvol. Het vlezige gedeelte van de buitenste bladeren kun je eten met boter, vinaigrette, of mayonaise. Het is nog een aardig kunstje om deze distelsoort kookklaar te maken. Deze instructievideo legt het je uit in de vorm van een lekker basisrecept voor artisjokken. De bereidingswijze, benodigdheden en het recept kun je in de handleiding onder deze instructie nog eens nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • mes
  • mosterd
  • olie
  • witte wijn azijn
  • zout
  • artisjok
  • piment d'estellette

1. Voorbereiding

Was de artisjok grondig af met kraanwater. Knip het bovenste gedeelte van de blaadjes af en snij vervolgens de top van de artisjok. Breek de steel af en snij bij weerstand het bovenste gedeelte van de steel door.

2. Koken

Leg de artisjok in een pan met veel water en doe hier een snufje zout bij. Kook de artisjok afhankelijk van de grootte zo'n 40-60 minuten met de deksel op de pan. Een hele kleine artisjok is ongeveer in 20 minuten al klaar.
Je kunt meten of de artisjok klaar is door er een blaadje uit te trekken. Als de blaadjes gemakkelijk loslaten zijn ze gaar.

3. Vinaigrettesaus

Voor de vinaigrettesaus doe je een lepel mosterd en een lepel azijn in een kom en roer je dit even door. Voeg hier 5 eetlepels olijfolie, een beetje peper en zout en een lepeltje piment d'estelette aan toe. Roer dit nogmaals goed door.

4. Serveren

Dip de onderkant van de buitenste bladeren in de vinaigrettesaus en bijt het vlezige gedeelte eraf. Serveer de bladeren los van de vinaigrettesaus. Voor het hart van de artisjok draai je de harde kern om en haal je deze eraf. Peuter ook de draadjes los en verwijder deze. Ook het hart kun je serveren met de saus. Eet smakelijk!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!