1. Bieten wassen en snijden
Je hoeft de verse bieten niet te schillen. Maak de bieten met een groenteborsteltje schoon onder de kraan. Snijd de rode bieten vervolgens in kleine partjes.
2. Water koken
Breng het water met een deksel op de pan aan de kook. Zet het vuur op de laagste stand, verkruimel een half bouillonblokje en voeg dit toe. Laat het bouillonblokje goed oplossen door regelmatig te roeren.
3. Gember en knoflook snijden
Snijd drie schijfjes verse gember en ontvel het teentje knoflook. Voeg de bieten, de gember, de knoflook en de drie kruidnagels toe aan de bouillon. Doe de kruidnagels als laatste erbij, zodat ze goed zichtbaar aan de oppervlakte blijven liggen. Je kunt ze ook in een partje biet steken en ze op die manier mee laten koken. De kruidnagels wil je na het koken weer verwijderen.
Laat het geheel op een laag vuur koken, totdat de bieten gaar zijn.
Je kunt controleren of de bieten gaar zijn door erin te prikken met een vork. Zijn ze zacht, dan is de soep klaar om gepureerd te worden.
4. Pureren van de soep
Haal de pan van het vuur. Verwijder nu de drie kruidnagels (dit kun je het beste doen door ze met een vork uit het water te zeven). De knoflook en gember pureren we mee met de bieten. Pureer de ingrediënten tot er een mooie, gladde soep ontstaat.
5. Tomatenpuree toevoegen
Voeg de tomatenpuree toe en roer dit door de verse bietensoep. Doe de deksel op de pan en laat de soep even rusten. Was een paar takjes dille en snijd de dille fijn, ter garnering van de soep.
6. Serveren van de verse bietensoep
Doe de bietensoep in een kom of soepbord en voeg een flinke eetlepel crème fraîche toe. Strooi er vervolgens de gesneden verse dille bovenop en... klaar is je gezonde en heerlijke bietensoep!
De soep is lekker om te serveren met sneetjes brood uit de oven met gesmolten geitenkaas.