Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Recept: hoe kun je zelf crème brûlée maken als dessert?

Recept: hoe kun je zelf crème brûlée maken als dessert?
Omschrijving

Een zelfgemaakte creme brulee is een lekker toetje als afsluiting van een feestelijke maaltijd. Het recept bestaat voornamelijk uit eieren, suiker en room en is niet erg moeilijk om te maken. Dit nagerecht is heerlijk om te bereiden bij een verjaardagsetentje of bijvoorbeeld als kerst dessert. In deze instructie wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je het toetje kunt maken en welke ingrediënten je ervoor nodig hebt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 dl volle melk
  • 3,5 dl slagroom
  • 5 eierdooiers
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 4 ovenvaste (dessert)schaaltjes
  • plasticfolie
  • 4 eetlepels geklaarde boter
  • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • Optioneel:
  • Een karamelbrander - Bol.com

1. De vanilleroom maken

Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit. Verwarm de room samen met de melk en het merg, al roerende tot net tegen de kook aan. Blijf rustig roeren en laat het geheel 5 minuten trekken. Verwijder daarna het vanillestokje en zet het vuur uit.

2. De eierdooiers kloppen

Scheid de dooiers van het wit. De eiwitten worden niet gebruikt. Klop met een garde de eierdooiers met de rietsuiker in een kom tot een dikke massa.

3. De crème maken

Schenk de warme vanilleroom op de eierdooiers met suiker. Klop het mengsel goed om tot de ingrediënten zich goed hebben vermengd en het mengsel wat dikker wordt. Giet de vanilleroom daarna over in ovenvaste schaaltjes. Zorg voor een voldoende hoge laag room.

4. De crème laten stollen

Zet de schaaltjes in een voorverwarmde oven en laat de crème op 160 graden gedurende zo'n 30 minuten stollen.

5. De crème in de koelkast zetten

Haal de schaaltjes uit de oven. Laat de gestolde crème vervolgens wat afkoelen. Dek daarna de schaaltjes af met huishoudfolie en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast.

6. De crème insmeren en bestrooien

  • Haal de schaaltjes uit de koelkast en verwijder het folie. Pas op dat er geen gecondenseerd ijswater op de pudding komt. Verwijder de folie dus voorzichtig.
  • Smelt wat boter.
  • Smeer het oppervlak van de crème met een eetlepel voorzichtig in met wat geklaarde boter.
  • Zeef daarna boven ieder schaaltje een eetlepel lichtbruine basterdsuiker.

7. De suikerlaag karameliseren

Karameliseer met een brander de suikerlaag totdat deze donkerbruin is. Wil je karameliseren zonder brander? Je kunt de pudding ook karameliseren in de oven. Dit doe je door de schaaltjes kort onder de grill te plaatsen (op een hoge plek in de oven). Details hiervoor kun je zien in deze instructievideo over karameliseren. Let er zowel bij het branden als bij het grillen in de oven goed op dat de suikerlaag niet te donker wordt en verbrandt.

Klaar is je crème brûlée dessert! Geniet ervan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!