1. Het smelten van de boter
Breng in een steelpan met een dikke bodem het water met de boter en een snufje zout al roerende langzaam aan de kook.
2. Het toevoegen van de bloem
Voeg de bloem in één keer toe en roer deze met een houten spatel door het botermengsel. Zet de pan terug op het vuur. Roer nog ongeveer één minuut in de massa tot deze als een bal van de pan loslaat.
Als de deegbal van de bodem loslaat is het deeg goed.
3. Het toevoegen van de eieren
Haal de pan weer van het vuur en roer één voor één de eieren door het deeg tot dit licht van kleur en glanzend is geworden.
4. De oven
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
5. Het verdelen van het deeg
Verdeel met behulp van twee lepels 8 porties deeg over de bakplaat. Je kunt hiervoor ook een spuitzak gebruiken. Laat flink ruimte tussen de soezen, want ze gaan tijdens het bakken rijzen.
6. Het bakken van de soezen
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de soezen in ongeveer 25 minuten gaar en bruin bakken. Leg de gare soezen op een taartrooster en laat ze afkoelen.
De soezen zijn gaar wanneer ze bros aanvoelen, ook op de barstjes, en los op de bakplaat staan.
Probeer ook eens hartige hamsoesjes te maken. Roer door het deeg 100 gram fijngehakte ham en maak in plaats van 8 grote porties 16 kleine porties deeg. Deze soesjes worden na het bakken niet gevuld.
7. De slagroom vulling
Klop een halve liter slagroom met de suiker en de vanillesuiker mooi stijf. Hiermee kun je de slagroomsoezen vullen.
8. Het vullen van de soezen
Snijd of knip de soezen door en vul ze met behulp van een thee- of dessertlepel. Of gebruik hiervoor een spuitzak met een mondstuk met een gladde opening. Maak hiermee in elke soes aan de zijkant een gaatje en spuit er de slagroom in.