Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Hoe kun je karameliseren oftewel karamel maken?

Omschrijving

Karamel kun je maken door suiker te verhitten in de oven of in een pannetje. Een goede karamel ontstaat door verhitting en daarmee het smelten van suiker. Hoe donkerder de kleur van de karamel, hoe intenser de smaak. Voor een zachte karamel gaat een mengsel van suiker en een beetje water op het vuur. Een krokante karamel, bijvoorbeeld het laagje op de crème brûlée, maak je onder de gril. Het laagje suiker op het puddinkje karamelliseert in slechts enkele minuten onder een voorverwarmde gril.
In deze instructievideo kun je zien hoe je de suiker op de juiste manier smelt. Aan het einde van de video leer je hoe je het suikerlaagje voor een mooie crème brûlée kunt bereiden. In de handleiding kun je het recept en de benodigdheden nog eens teruglezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
Houd de suiker goed in de gaten, tussen karamel en verbrande suiker zit enkel een paar graden.

1. Water en suiker mengen

Doe suiker in het steelpannetje en voeg er een klein beetje water aan toe. Het water voorkomt dat de suiker aanbrandt voordat deze gesmolten is.

2. Verwarmen

Verwarm het suikermengsel op niet te hoog vuur tot het suikermengsel helemaal is gesmolten. Zodra deze is gesmolten, kun je het vuur iets verhogen en de siroop laten borrelen.

3. Schoonvegen pannetje

Veeg de binnenkant van het pannetje met een vochtig kwastje schoon om het vormen van suikerkristallen te voorkomen. Blijf nu opletten! Tussen karamel en aangebrande suiker zit maar een paar graden!

4. Pan ronddraaien

Vanaf het moment dat de suikerstroop licht begint te kleuren, draai je de pan rond om de kookpunten beter te verspreiden.
Roer nu niet meer, de suiker begint dan weer te kristalliseren.
Let ook goed op met spatten. Gesmolten suiker is erg heet!

5. Kleur

De karamel verandert nu langzaam van lichtgeel naar een goudbruine kleur. Je kunt alleen aan de kleur zien wanneer de karamel klaar is.
De gesmolten suiker is te heet om te proeven!

6. Verwerking

Nu de karamel klaar is, kun je deze verder verwerken in bijvoorbeeld een karamelsaus. Voor toffees of decoraties, schenk je de karamel op bakpapier.

7. Crème brulée

Het zoete, gebrande laagje op crème brulée is een voorbeeld van krokante karamel. Bestrooi hiervoor de pudding met een laagje suiker. Verwarm de gril voor op de hoogste stand. Zet de pudding vervolgens zo dicht mogelijk onder de gril en laat deze in één tot drie minuten goudbruin kleuren. Blijf erbij want het kan snel verbranden.
Na het karameliseren moet het dessert direct worden opgediend. Wanneer de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt weer zacht.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!