1. De voorbereiding
Laat de boerenkool van tevoren kort koken, zodat deze slinkt. Snipper de ui fijn en snijd de spekblokjes in nog kleinere dobbelsteentjes.
2. De ui en het spek fruiten
Verwarm wat zonnebloemolie in een ruime pan en fruit de gesnipperde ui iets aan. Doe de fijngesneden spekblokjes erbij en vervolgens een heel teentje knoflook.
Zorg dat bij het fruiten de ui blank blijft!
3. De boerenkool laten stoven
Doe de boerenkool bij de ui en het spek. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Leg een deksel of bord op de pan, maar zorg wel dat er een klein kiertje openblijft om wat vocht te laten ontsnappen. Laat de boerenkool een klein uur stoven op een zacht vuur.
Zorg dat de hoeveelheid bouillon ongeveer 3/4 van het volume van de boerenkool is.
Door de langere bereiding blijft de boerenkoolsmaak beter behouden.
4. De boerenkool binden
Haal na een uurtje het deksel of bord van de pan. Er is nu nog een klein beetje vocht in de pan over. Doe de havermout in de pan en laat de boerenkool bijbinden met het vocht en de havermout. Verwijder het teentje knoflook en breng de boerenkool verder op smaak met wat peper.
5. De boerenkool serveren
De boerenkool is nu echt als een groentegerecht bereid. Je kunt kiezen of je de kool wilt gaan stampen met aardappels (stamppot) of de aardappels er los bij serveert samen met de worst.