1. Groenten grof snijden
Was de groenten onder de koude kraan en snijd ze daarna in grove stukken. Bind de kruiden met een stukje keukentouw bij elkaar.
2. Groenten roerbakken
Verhit in een grote soeppan de olie en roerbak in ongeveer 5 minuten de groenten zacht.
Roer de groenten steeds om, tot ze zachter zijn!
Je kunt de groenten in plaats van roerbakken ook even roosteren in de oven. Doe ze daarna met de kruiden in de pan en giet er gelijk het water bij.
3. Kruiden toevoegen
Voeg, als de groenten zacht genoeg zijn, het bosje kruiden en de peperkorrels toe.
4. Water toevoegen
Giet het water in de pan en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de bouillon met het deksel op de pan ongeveer anderhalf uur trekken.
Laat de groentebouillon nooit koken!
Schep zo nodig met een schuimspaan het schuim bovenop weg!
De bouillon is pas voldoende getrokken, als de groente echt gaar is!
5. De groentebouillon zeven
Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en giet daarna de bouillon door een zeef. Wil je een heel heldere groentebouillon, leg dan een theedoek in de zeef en zeef de bouillon een tweede keer. Breng de groentebouillon op smaak met zout en nog wat peper. Hierna kun je de verse groentebouillon meteen gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van deze
pompoensoep of een
rijkgevulde maaltijdsoep.
Spoel de theedoek voor gebruik goed uit, om alle zeepresten te verwijderen!
Voor een gebonden soep pureer je de groenten met een staafmixer en voeg je dit groentemengsel weer toe aan de bouillon.
Hoe lang kun je groentebouillon bewaren? In de koelkast is dit zo'n drie dagen. Natuurlijk kun je de bouillon ook invriezen voor later gebruik. Voor kleinere porties kun je de groentebouillon invriezen in een ijsblokjeshouder. Handig voor sauzen of voor het maken van een verkwikkende drank.