1. Voorbereiding bouquet garni
Ter voorbereiding van het bouguet garni, begin je met het schillen en snijden van de groenten. Maak de winterwortel met een dunschiller schoon door het bovenste laagje van de wortel te verwijderen. Snijd een stukje van de boven- en onderkant van de peen en halveer de wortel vervolgens door deze over de lengte in tweeën te snijden.
2. De knolselderij schillen en snijden
Schil de knolselderij door met een mes de buitenste laag van de knolselderij te verwijderen. Snijd de knol in tweeën en snijd de te gebruiken helft in dikke repen.
3. De prei snijden
Snij van de prei de bovenste groene bladeren af en verwijder het onderste wortelstukje. Snij hierna de prei over de lengte doormidden, zodat je twee lange stukken prei over houdt.
4. De ui halveren en schillen
Halveer de ui. Het wortelstuk (kontje van de ui) hoef je niet te verwijderen, dit zorgt er namelijk voor dat de ui niet uit elkaar valt. Pel na het halveren de schil van de ui.
Als je de stukken ui op het snijvlak even kort roostert in een droge koekenpan, zal de ui daarna extra kleur afgeven aan de bouillon.
5. De specerijen in de ui drukken
Maak wat inkepingen in de bolle kant van de halve ui en druk hierin de kruidnagels, laurierbladeren, de gekneusde peperkorrels en eventueel een paar takjes tijm.
6. De groenten wassen
Was de wortel, knolselderij en de prei in ruim water en laat ze even uitlekken in een vergiet. Haal van één helft van de prei de bladeren wat uit elkaar.
Zorg dat alle groenten volledig zandvrij zijn na het wassen.
7. De groenten samenbinden tot een bouquet garni
Knip een stuk opbindtouw af en leg het stuk prei met de wat uit elkaar gehaalde bladeren op het midden van het touw. Verdeel de overige groenten over de preibladeren en bind ze samen met de preistronk. Je kunt het bouquet garni nu gebruiken voor het zelf maken van soep of bouillon.
Bind met het touw de groenten stevig bij elkaar om te voorkomen dat het bouquet tijdens het koken uit elkaar valt.
Je zou aan dit bouquet garni ook nog een stengel bleekselderij en een paar takjes peterselie kunnen toevoegen.
De exacte samenstelling van een bouquet garni kan per recept verschillen. Zo worden er bij wildbouillon of fond vaak jeneverbessen en koriander toegevoegd.
Maak het bouquet garni zo kort mogelijk voor gebruik klaar zodat de aromastoffen uit de verse groenten niet vervliegen.