1. Eieren
Eet je geen vlees, dan kun je probleemloos vier eieren per week eten. Eieren bevatten ijzer en B-vitamines, waaronder de vitamine B-12. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten. Voor de niet vleeseter zijn melk(producten), kaas en eieren de voedingsmiddelen bij uitstek om voldoende vitamine B-12 binnen te krijgen. Ben je veganistisch, dan gaat dit natuurlijk niet op. Maar wat dan wel?
Kaas is geen volwaardige vleesvervanger omdat kaas heel weinig ijzer bevat!
2. Noten en zaden
Noten en zaden bevatten naast eiwitten veel waardevolle voedingsstoffen. Cashewnoten bijvoorbeeld bevatten meer ijzer dan een magere biefstuk. Je moet er wel een glaasje sinaasappelsap bij drinken om de opname van het ijzer te bevorderen. Pindakaas en notenpasta's zijn een goed alternatief voor vleesbeleg.
Het ijzer uit plantaardige produkten wordt beter in het lichaam opgenomen als het samen met een produkt dat veel vitamine-C bevat (groente, fruit, vruchtensap) wordt gegeten.
3. Peulvruchten
Peulvruchten zoals capucijners, erwten, linzen, bruine- en witte bonen, bevatten ijzer, B-vitamines en eiwitten. Je kunt ze als bijgerecht eten bij een maaltijd of verwerken in éénpansgerechten, maaltijdsoep of salades.
4. Kant en klare vleesvervangers
Kant en klare vleesvervangers zijn te koop in de vorm van burgers, schnitzels al dan niet gevuld, balletjes, cordon bleu, worstjes, enz. De meeste van deze produkten zijn gemaakt van een eiwithoudend, plantaardig mengsel zoals soja of quorn en met smaakmakers op smaak gebracht. Het vet in deze produkten is voor het grootste deel onverzadigd.
5. Quorn
Quorn wordt gemaakt van een paddestoelachtig plantje en is te koop in de vorm van diverse produkten, zoals stukjes, al of niet gemarineerd, burgers en schnitzels, die je kunt bakken in de koekenpan. Quorn gehakt is een goede vervanger voor vleesgehakt in ovenschotels en roerbakgerechten.
6. Soja
Sojabrokjes, gemaakt van gemalen sojabonen, kun je bakken of gebruiken in roerbakschotels, stoofschotels en soep.
7. Seitan
Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water en is een goede vleesvervanger, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken in ragout.
8. Tahoe en tempé
Tahoe en tempé worden gemaakt van sojabonen. Je kunt deze produkten bakken of gebruiken in roerbakgerechten.