Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Vega bbq recept: halloumi burger met zelfgemaakte humus.

Omschrijving

Op zoek naar een origineel vega barbecue recept? Maak dan eens deze heerlijke vegetarische burgers van halloumi kaas met groenten en zelfgemaakte humus. De halloumi, ofwel Griekse grillkaas, ga je bakken op de barbecue, samen met de vooraf gemarineerde groenten. In de instructievideo kun je zien hoe je dit vega bbq recept kunt bereiden. Onder de video kun je het geschreven recept nalezen en vind je een benodigdhedenlijstje met alle ingrediënten. Zo kun je ook lekker vegetarisch barbecuen zonder vlees.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Geschikte barbecue
  • Voor 4 halloumi burgers:
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 4 groene asperges
  • 1 teentje knoflook
  • 350 g kikkererwten
  • 225 g halloumi (griekse grillkaas)
  • 1 el tahini (sesampasta)
  • 1 tl komijn
  • sap van een halve citroen
  • 50 ml water
  • 50 ml olijfolie
  • peper en zout
  • 4 witte bolletjes
  • En verder:
  • Staafmixer of Keukenmachine
  • mixkom
  • een eetlepel en een theelepel
  • vergiet
  • ruime schaal
  • groot plat bord
  • groentemes, schilmesje, broodmes
  • Barbecuegerei
  • Snijplank

1. De groenten snijden

Snijd de aubergine en de courgette in horizontale plakken van ongeveer 1 cm dik. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd daarna iedere helft in grove stukken. Doe vervolgens alle groenten bij elkaar in een ruime schaal.

2. De groenten marineren

Hak een teentje knoflook grof. Voeg de helft van de knoflook met de olijfolie en wat zout toe aan de groenten in de schaal en schep alles goed door elkaar. Laat de groenten tot gebruik marineren.

3. De hummus zelf maken

Stort de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en laat ze daarna goed uitlekken. Doe de uitgelekte erwten in een mixkom samen met de resterende knoflook, de tahini, de komijn, het sap van een halve uitgeknepen citroen en het water. Pureer dit alles in ongeveer 1 minuut tot een egale, smeuïge massa, waarbij je zo nodig nog iets water kunt toevoegen. Breng de humus op smaak met wat peper en zout.
Blijf pureren tot de humus een mooie fijne structuur heeft!
Je kunt natuurlijk ook gewoon een kant-en-klare humus kopen.

4. De groenten grillen op de bbq

Verdeel de kooltjes gelijkmatig over de bak en breng de barbecue goed op temperatuur. Verdeel de plakken aubergine en courgette met de stukken paprika over het rooster. Gril de groenten 3 minuten, keer ze dan om en laat ze in nog eens 3 minuten knapperig gaar worden, met mooie bruine streepjes als resultaat.
Haal als eerste de plakken aubergine van de bbq, aangezien deze het snelste gaar zijn. Leg de groenten op een bord om later te gebruiken bij het maken van de vegetarische burger.
De aubergine is sneller gaar dan de courgette en de paprika, dus let goed op dat deze niet verbrandt!

5. De halloumi grillen op de bbq

Snijd de halloumi in 8 plakken van ongeveer 1 cm dik. De halloumi gaan we grillen op de barbecue, samen met de asperges. Verwijder het uiteinde van de asperges, besprenkel de asperges met wat olijfolie en leg ze op de barbecue. Leg ook de plakken halloumi kaas erbij op de zijkant van het rooster. Gril de asperges in ongeveer 6 minuten beetgaar, waarbij je ze regelmatig draait. Laat de halloumi in 4 à 5 minuten bruin en zacht worden, waarbij je de plakken kaas halverwege keert.
Let op dat de kaas niet zo heet wordt dat deze echt gaat smelten. De kaas zakt dan door het rooster.

6. De halloumi burger maken

Snijd de broodjes open en leg ze even met de snijkant op de barbecue. Schep daarna op de onderste helft een eetlepel humus en stapel hierop een paar plakjes aubergine, courgette, paprika en halloumi. Snijd de asperges doormidden en leg ook de gehalveerde asperges erbij. Schep op de andere helft van de broodjes nog wat humus en leg de halve broodjes op elkaar. Een heerlijk vega bbq recept waarvan zowel de vegetariërs als de vleeseters zullen genieten. Eet smakelijk! De halloumi burger maken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!