Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Recept: volkoren spelt pepernoten bakken.

Recept: volkoren spelt pepernoten bakken.
Omschrijving

Op zoek naar een alternatief voor de oude vertrouwde, tarwe pepernoten? Dan is het leuk om eens deze spelt pepernoten te maken. Gezonder dan het alom bekende pepernootje, zo zonder tarwe en geraffineerde suiker - en zeker zo smaakvol. Voor de pepernoten van speltmeel hebben we biologische ingrediënten gebruikt, maar dat is natuurlijk naar keuze.
De pepernoten van speltmeel zijn leuk om met de kinderen te maken en je hebt minder zorgen over al het snoepgoed dat in de decembermaand weer voorbij komt. Hieronder vind je het recept en de benodigdheden voor het bakken. Veel bakplezier en een fijne Sinterklaas!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 100 gram biologische roomboter (zacht)
  • 2 theelepels bakpoeder (natriumbicarbonaat)
  • 2 eetlepels afgestreken speculaaskruiden
  • 6 eetlepels melk
  • Ong. 100 gram bruine basterdsuiker of een andere zoetmaker zoals kokosbloesemsuiker (hoeveelheid naar smaak)
  • Optioneel: wat citroenrasp
  • Bakpapier (of boter om de bakplaat in te vetten)
  • Overige benodigdheden:
  • Beslagkom
  • Optioneel:
  • Staafmixer

1. Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 170 graden.

2. Mengen ingrediënten

Doe het speltmeel, bakpoeder en de speculaaskruiden in een mengkom. Snijd de roomboter fijn en voeg dit vervolgens toe. Kneed de ingrediënten goed door elkaar.

3. Melk toevoegen

Voeg nu steeds een eetlepel melk toe, kneed dit door het spelt pepernoten deeg en zorg ervoor dat er een soepele, zachte maar compacte deegbal ontstaat.
Ter indicatie geven wij aan om 6 eetlepels melk toe te voegen. Natuurlijk kun je wat meer of minder melk gebruiken als je het idee hebt dat het deeg te droog of te nat wordt.

4. Suiker of zoetmaker toevoegen

Voeg een zoetmaker van jouw keuze toe en proef wat het doet met je deeg. Kokosbloesemsuiker is vrij sterk van smaak, wees hiermee dus spaarzaam en voer de hoeveelheid voorzichtig op.
Eventueel kun je wat rasp van een citroen toevoegen aan het deeg, voor een verrassend en lekker smaakaccent.

5. Deegbolletjes draaien

Draai kleine bolletjes van het deeg en duw ze op een bakplaat (ingevet of bedekt met bakpapier) een beetje plat.

6. Afbakken van de pepernoten

Bak de spelt pepernoten in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig. Eet smakelijk!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!