Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 339 instructies gemaakt

Hoe moet je kruidnoten (pepernoten) bakken? Een Sinterklaasrecept.

Omschrijving

Pepernoten bakken is helemaal niet moeilijk en de pepernoten zijn zo klaar. In dit recept leer je hoe je op basis van zelfrijzend bakmeel, heel simpel een bakblik vol met kruidnoten maakt. Kruidnoten vermengd met suikergoed is het traditionele Sinterklaas strooigoed, zoals vaak wordt uitgedeeld. Als je het leuk vindt, kun je de pepernoten dus mengen met snoepjes (zoals schuimpjes), en zo zelf strooigoed maken.
Pepernoten bakken is leuk voor jong en oud. Bekijk snel de instructievideo en dan… aan de slag. Veel bakplezier!

Handleiding
Benodigdheden
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 25 gram boter
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
Kruidnoten en pepernoten zijn lekkernijen die vaak met elkaar worden verward. Pepernoten zijn zachter dan kruidnoten en worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai. Omdat kruidnoten met speculaaskruiden worden gemaakt, smaken ze als speculaas. Ze zijn makkelijk te maken, harder en knapperiger (zoals speculaasbrokken en -poppen) en snel klaar.

1. Het pepernoten deeg mengen

Doe het bakmeel met de basterdsuiker in een kom en roer dit goed door elkaar. Snijd de boter in stukjes en doe deze bij het meel in de kom. Voeg de melk en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een compact deeg.

2. De pepernoten maken

Leg bakpapier op de bakplaat of vet de bakplaat in met boter. Draai van het deeg balletjes ter grootte van een knikker. Druk de onderkant een beetje plat en leg ze op de bakplaat.
Leg de pepernoten met wat tussenruimte op de bakplaat, zodat ze tijdens het rijzen in de oven niet aan elkaar vast komen te zitten.

3. De pepernoten bakken

Bak de kruidnoten in een voorverwarmde oven op 175 graden in 30-40 minuten bruin en knapperig. Haal de bakplaat met pepernoten uit de oven. Laat de kruidnoten afkoelen en hard worden. Geniet ervan!
Wil je liever chocolade pepernoten bakken? Het recept vind je hier.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!