Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je een goede sollicitatiebrief opstellen (schrijven)?

Omschrijving

Op zoek naar een baan en heb je een vacature gezien waarop je wilt reageren? Of wil je een open sollicitatie sturen naar je favoriete organisatie? In deze instructievideo en bijbehorende handleiding wordt uitgelegd hoe je een goede sollicitatiebrief kunt opstellen. Zo heb je een mooi voorbeeld voor het schrijven van je brief en weet je aan de hand van de tips waarop je moet letten. Veel succes met het solliciteren en je zoektocht naar een baan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
De informatie uit deze instructie is gericht op een sollicitatiebrief die je verstuurt per post. De informatie is deels echter ook van toepassing op een sollicitatiebrief die je per e-mail verstuurt.
Het is belangrijk dat de sollicitatiebrief niet langer is dan één A4!

1. Het adres

Begin met het adres van het bedrijf. Vergeet niet onder de naam van het bedrijf te vermelden de naam van degene ter attentie waarvan je de brief stuurt. Gegevens, zoals de naam van de contactpersoon en het adres vind je onderaan de vacature.

2. Betreft, met vermelding functie

Schrijf enkele regels onder het adres het woord Betreft, een dubbele punt, en dan sollicitatie naar met daarachter de naam van de functie waar je naar solliciteert en, indien van toepassing, de bijbehorende code. Kijk hiervoor in de advertentie.

3. Woonplaats en datum

Zet nu aan de rechterkant van de brief de plaats waar je woont, een komma, en dan de datum van de dag waarop je de brief schrijft.

4. De aanhef

Begin de brief met 'Geachte heer..., mevrouw....', altijd gevolgd door de naam van een contactpersoon. Staat in de vacature geen contactpersoon vermeld dan even bellen en vragen of je de brief aan iemand persoonlijk kunt richten.

5. De eerste alinea

Probeer in maximaal 4 zinnen op te schijven waarom jij zo graag voor dit bedrijf wilt werken, wat je zo enthousiast maakt voor deze functie en waarom jij daar zo goed bij past. Probeer dit zo origineel mogelijk te doen.

6. De volgende 2 tot 4 alinea's

In deze alinea's geef je duidelijk aan waarom jij geschikt bent voor deze functie. Geef hierbij voorbeelden uit vorige werksituaties, verenigingen, studies en zo meer.
Noem zoveel mogelijk sterke punten van jezelf die betrekking hebben op de vacature.

7. De alinea hierna

In deze alinea vertel je iets over jezelf. Als opening kun je de zin "ik zou mijzelf tot slot willen omschrijven als..." gebruiken. Vermeld hierbij dingen die wat meer betrekking hebben op de vacature.

8. Bedank de contactpersoon

Bedank in een nieuwe alinea de contactpersoon voor zijn of haar interesse en geef aan dat je uitziet naar een persoonlijk gesprek.

9. De brief afsluiten

Sluit de brief af met 'Hoogachtend' als het een hoge functie betreft en anders met 'Vriendelijke groet'.

Met vriendelijke groet,

[handtekening of witregel]

[voor- en achternaam]

Vermeld onderaan de brief de bijlage: curriculum vitae. Nadat je de brief hebt getekend, is deze klaar voor verzending.
Denk er aan dat vitae goed wordt geschreven, dus met met ae!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!