Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Welke baan past bij mijn Persoonlijkheid? 5 praktische tips.

Omschrijving

Aan de hand van deze tips leer je hoe je een baan kunt zoeken die past bij jouw persoonlijkheid. Oriënteren op een nieuwe uitdaging is een lastig proces, waarbij het niet altijd makkelijk is om te bepalen of een baan geschikt is voor je. In deze instructievideo krijg je een aantal handige tips die je op weg helpen bij het zoeken naar nieuw werk. Zo komen onder meer aan bod welke factoren belangrijk zijn om straks met plezier naar je werk te gaan, maar ook hoe je jouw sterkste eigenschappen kunt ontdekken. Onder de instructievideo kun je de sollicitatietips rustig nalezen. Veel succes bij het zoeken naar de -voor jouw persoonlijkheid- optimale baan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Solliciteren als persoonlijke ontdekkingstocht

Zie het solliciteren bij organisaties als een persoonlijke ontdekkingstocht. Door gewoon te beginnen met solliciteren, kun je ontdekken welke functies en bedrijven bij je passen. Laat niet alleen de inhoud van de functie bepalend zijn voor je sollicitatie. Kijk ook of de branche waarbinnen het bedrijf valt, je aanspreekt en bij je past. Daarnaast speelt de bedrijfscultuur een belangrijke rol. Niet alleen de werkzaamheden, maar ook de sfeer binnen een bedrijf en je collega’s zorgen ervoor dat je met plezier naar je werk gaat. Misschien kun je hierover van tevoren iets te weten komen via iemand die bekend is met het bedrijf. Ook tijdens een eerste (telefonisch) contact kun je al ruim inzicht krijgen, door het stellen van veel vragen.

2. Jouw persoonlijke kwaliteiten ontdekken

Bij het zoeken naar een passende baan is het belangrijk om op voorhand te weten wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn. Ook al beschik je over voldoende zelfkennis, dan nog is het raadzaam om vrienden, familie, collega’s of studiegenoten eens te vragen naar jouw eigenschappen. Wat zijn jouw sterke en minder sterke kanten en welke van jouw vaardigheden springt er voor hen echt uit? Via derden hoor je altijd dingen waar je vanuit jezelf niet was opgekomen. Zo krijg je een goed zicht op jouw unieke eigenschappen en kwaliteiten. De feedback brengt je mogelijk weer op nieuwe ideeën voor werk dat aansluit op jou als persoon.

3. Zoek een baan op het juiste niveau

Probeer een baan te zoeken die past bij jouw werk- en denkniveau. Leg de lat niet te hoog maar ook niet te laag; het gaat er vooral om dat je jezelf prettig voelt bij het werk dat je doet. Een te hoog gegrepen baan levert alleen maar stress op. Werk je daarentegen onder je niveau, dan mis je de uitdaging en zul je jezelf snel vervelen.

4. Meer inzicht tijdens sollicitatiegesprek

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ga er dan gewoon naartoe, ook als je twijfels hebt over of de baan wel bij je past. Een sollicitatie kan inzicht geven in het gevoel dat je krijgt bij het bedrijf, wanneer je er ontvangen wordt. Ook de manier waarop het gesprek verloopt, geeft zicht op de klik die er wel of niet is tussen jou, de functie en de cultuur binnen het bedrijf.
Toon interesse en stel vragen tijdens de sollicitatie. Op basis van de antwoorden, krijg je een beter beeld van de match tussen jou en de organisatie en breng je in kaart of jullie over -voor jou- belangrijke zaken op dezelfde lijn liggen.

5. Proefperiode ter oriëntatie

Twijfel je toch nog een beetje over de baan die je hebt gekozen, maak je dan niet teveel zorgen. Er is altijd een proefperiode waarin je in de praktijk kunt ervaren of je de juiste keuze hebt gemaakt. Je krijgt tijdens deze periode goed zicht op de organisatie en inhoudelijk een beter beeld van de baan. Deze proefperiode is trouwens wederzijds en geldt dus ook voor het bedrijf. Merk je binnen de proefperiode dat de baan of de bedrijfscultuur toch niet is wat je ervan verwachtte? Volg dan je gevoel en kies voor jezelf. Er zijn ongetwijfeld voldoende andere vacatures beschikbaar voor je om alsnog de baan te vinden die aansluit op jouw persoonlijkheid en wensen.
Hulp nodig bij het opstellen van jouw sollicitiebrief? Lees dan ons artikel voor het 'maken van een opvallende sollicitatiebrief en cv'.
  • Hoe kun je jouw netwerk gebruiken om te solliciteren via LinkedIn?
  • Hoe kun je in Twitter een persoonlijk profiel aanmaken om te zoeken naar een (nieuwe)baan?
  • Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!