Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Opstellen van je cv: 10 valkuilen om te voorkomen.

Omschrijving

In deze instructie komen valkuilen aan bod die je wilt voorkomen bij het opstellen van je cv. Aan de hand van de tips leer je hoe jouw cv vanuit een bedrijf wordt gelezen en welke punten kritiek zijn voor het maken van een goede indruk. Een 'curriculum vitae' staat voor je levensloop. Het is van belang dat als je reageert op een vacature, de opbouw van je cv correct is en dat je sollicitatiebrief en cv inhoudelijk sterk in elkaar zitten. Ook de keuze in welke informatie je wel en niet vermeldt en de opmaak ervan is van belang. In deze instructievideo worden de meest gemaakte fouten uitgelicht - zodat jij ze niet meer hoeft te maken.
Je kunt de tips en adviezen teruglezen in de geschreven handleiding.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Teveel randzaken

Gebruik een online template bij het het opstellen van je cv, of maak gebruik van tabellen in bijvoorbeeld Word voor het verwerken van de tekst. Je tekst wordt er overzichtelijker door en het houdt je scherp wat betreft de hoeveelheid woorden die je gebruikt en de lengte van de tekstblokken. Leg de nadruk op de hoofdzaak en voorkom dat je een teveel bijzaken vermeld. Zo zorg je dat je curriculum vitae goed leesbaar blijft.

2. Spelfouten en data die niet kloppen

Spelfouten in je cv staan slordig en geven een teken af dat je eigenlijk geen nieuwe baan wilt hebben. Tegenwoordig is het erg makkelijk om spelfouten te voorkomen, ook als je er niet goed in bent. Denk aan spellingscontroles, mensen die je kunt vragen om je cv na te lezen en standaarden die op internet staan en waarnaar je kunt googlen.

3. Het cv moet anti-chronologisch zijn

Zorg ervoor dat je meest recente opleiding of werkervaring bovenaan staat. Dit heeft de meeste relevantie voor het bedrijf waarbij je solliciteert en een anti-chronologische opbouw zorgt voor een overzichtelijke beeldvorming in het verloop van jouw carrière.

4. Internationale organisatie

Als je solliciteert naar een internationale functie is het belangrijk om je cv in het Engels te schrijven. Stuur dus geen Nederlands cv mee voor een internationale vacature. Hetzelfde geldt voor solliciteren bij een Nederlands bedrijf. Heb je nog een Engels cv dat je ooit eerder hebt gebruikt voor andere sollicitaties, zet deze dan om naar Nederlands. Het is een kleine moeite en het maakt een betere indruk.

5. Teveel vaktaal

Je mag best vaktaal gebruiken als het om jouw vak gaat, dit kan zelfs professioneel overkomen. Als het echter specifiek voor jouw bedrijf of branche is, dan moet je dit wel uitleggen of toelichten. Iemand die niet uit jouw bedrijf of branche komt, begrijpt deze vaktaal namelijk niet. Daarmee maak je het lezen van je brief of cv onnodig complex.

6. Ontbreken contactgegevens

Door het ontbreken van contactgegevens is het voor bedrijven moeilijk om je te benaderen op de door hun gewenste manier. Zorg er dus voor dat je volledig bent in de vermelding van je contactgegevens - en loop altijd na of je contactgegevens actueel zijn.

7. Het niet noemen van de bedrijfsactiviteit

Wie ben je en wat doe je precies? Het is belangrijk dat je dit toelicht in je cv. In de instructie 'hoe laat je jouw sollicitatiebrief opvallen' kun je alles lezen over de manier waarop je jezelf het beste presenteert.

8. Gebruik bullet points

Maak je cv niet te verhalend en gebruik waar nodig bulletpoints en opsommingstekens. Zorg ervoor dat je overzicht en helderheid creëert, zoals ook is aangegeven bij punt 1.

9. Referenties inlichten

Het staat slordig als de referentie die je noemt op je cv niet op de hoogte is van een mogelijk telefoontje. Gebruik je referenties, check dan altijd of je referentie akkoord is met een vermelding en stem waar nodig met diegene af wat je van hem of haar verwacht. Zit er veel tijd tussen je sollicitaties, breng je referentie dan opnieuw op de hoogte.

10. Offline cv = Online cv

Je cv is niet het enige dat je representeert. Werkgevers gaan op internet op zoek naar meer gegevens over de sollicitant. Hoe heeft deze persoon zich gepresenteerd in het verleden? Hoe ben je vindbaar op bijvoorbeeld LinkedIn of eventuele andere social media? Denk daarom na over welke uitingen en welke foto's er zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel aansluit bij wat je vermeldt in je cv.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!