Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je romige aspergesoep maken?

Hoe kun je romige aspergesoep maken?
Omschrijving

Aspergesoep maken van verse ingrediënten is makkelijker dan je denkt. Probeer het eens: aspergesoep koken van verse witte asperges. Met asperges kun je meer dan ze alleen maar standaard bereiden met ham en ei. Het recept en de ingrediënten die je nodig hebt voor deze lekkere romige soep, kun je lezen in deze geschreven handleiding. Eet smakelijk alvast!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor 4 personen:
  • 500 g witte asperges, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 25 g boter
  • ruim 5 dl bouillon voor de soep
  • ca. 1 dl bouillon voor de aspergekopjes
  • 25 g rijst
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eidooier
  • 1,5 dl koffieroom
  • evt. nootmuskaat
  • Ter garnering:
  • Paar groene asperges of een takje verse peterselie
  • Overige benodigdheden:
  • Aspergeschiller of dunschiller
  • Mes
  • Soeppan
  • Staafmixer of zeef
  • Garde

1. De asperges schillen

Schil de asperges. Leg de asperge plat neer zodat deze niet kan breken. Houd de asperge vast bij de kop. Zet de dunschiller onder de kop en verwijder in één haal van boven naar beneden het schilletje. Draai de asperge iets en haal de dunschiller opnieuw van boven naar beneden over de asperge. Herhaal dit tot de hele schil is verwijderd.

2. De asperges in stukken snijden

Snij de kopjes van de asperges af en leg deze apart. Snij hierna het overgebleven deel van de asperges in grove stukken.

3. De ui fruiten

Fruit de stukjes ui, onder voortdurend roeren op matig vuur, 5 minuten in de hete boter.

4. De aspergesoep koken

Breng de bouillon aan de kook. Voeg de rijst en de stukken asperge toe en roer dit even goed door. Laat het in een gesloten pan ongeveer 20 tot 25 minuten koken, totdat de rijst en de asperges gaar zijn.

5. De aspergekopjes koken

Kook ondertussen de aspergekopjes afzonderlijk in een klein beetje bouillon in 5 minuten gaar. Je kunt de aspergekopjes straks door de soep roeren of los erbij serveren als lekkernij.

6. De aspergesoep pureren

Haal na de kooktijd de pan van het vuur en pureer de aspergesoep met een staafmixer tot een volkomen glad geheel. Voeg zo nodig nog wat extra bouillon toe. Breng hierna de soep op smaak met peper en zout.
Als je geen staafmixer hebt, kun je de soep ook één of twee keer door een zeef wrijven.

7. De aspergesoep romig koken

Breng de nu gladde soep weer tegen de kook aan. Klop de eidooier met de room en giet dit, al roerende met een garde, in een dun straaltje in de soep. Blijf kloppen tot de soep begint te koken en neem dan direct de pan van het vuur.
Laat de soep niet doorkoken!

8. De aspergekopjes toevoegen

Voeg voor het opdienen van de soep de aspergekopjes toe en eventueel wat nootmuskaat. Als je wilt dan kun je de soep garneren met een klein takje peterselie of een aantal witte of groene asperges die je apart hebt gekookt. Als extraatje kun je ook wat in smalle reepjes gesneden ham of gerookte zalm toevoegen. Een scheutje witte wijn geeft de aspergesoep een extra lekkere smaak.
Eet smakelijk!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!