Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Hoe kun je spinaziestamppot met spek en zalm maken?

Omschrijving

Spinaziestamppot is weer eens wat anders dan stamppot boerenkool of andijvie. Daarnaast is het een makkelijk te bereiden recept. De combinatie van spinazie en zalm maakt het tot een heerlijke, gezonde wintermaaltijd. Met de garnering van spek en ei kun je van deze stamppot spinazie een feestelijk hoofdgerecht maken. In de instructievideo laat Pim zien hoe je de stamppot kunt klaarmaken en in de geschreven handleiding kun je lezen welke ingrediënten je nodig hebt.
Bron: Smulweb.nl

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor 4 personen:
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • boter of margarine
  • 6 dikke plakken (ontbijt)spek
  • 2 eieren
  • 600 g spinazie
  • 2 blikken (wilde) zalm
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • groot vel bakfolie of bakpapier

1. De aardappelen koken

Schil en was de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook ze in water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Als je een klontje boter bij de aardappelen doet, koken ze niet over.

2. Het spek bakken

Leg een groot vel bakfolie op de bakplaat en leg hierop naast elkaar de plakken spek. Vouw het folie dubbel en over het spek heen en leg er eventueel een tweede bakplaat bovenop zodat de plakjes mooi recht en strak blijven tijdens het bakken. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 175 graden en bak het spek in 20 minuten knapperig en bruin.
Als je geen bakfolie hebt kun je ook bakpapier gebruiken.

3. De eieren koken en snijden

Kook de eieren hard, laat ze afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.
Als je de eieren direkt na het koken afspoelt onder de koude kraan, kun je ze daarna makkelijker pellen.

4. De spinazie klein hakken

Was de spinazie, verwijder de harde steeltjes en hak de blaadjes in grove stukken.

5. De aardappelen en de spinazie stampen

Giet de aardappelen af en laat ze nog heel even op laag vuur droog stomen. Doe de spinazie bij de hete aardappelen en stamp dit samen fijn en door elkaar. Breng de stamppot op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Roer er een stukje boter door om de smaak wat voller te maken.
Blijf net zo lang stampen tot ook het vocht uit de groente door de aardappelen is opgenomen!
Je kunt de stamppot ook bestrooien met paneermeel of geraspte kaas en nog even in de oven zetten.

6. De zalm laten uitlekken

Laat de zalm uitlekken en verwijder de graatjes en botjes.

7. De stamppot opdienen

Schep de stamppot op een schaal en strooi er de blokjes ei over. Steek de plakken gebakken spek in de stamppot en leg de zalm in halve moten rond de stamppot.
Je kunt de zalm ook even warm maken en dan door de stamppot heen stampen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!