1. De aardappelen koken
Schil en was de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook ze in water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Als je een klontje boter bij de aardappelen doet, koken ze niet over.
2. Het spek bakken
Leg een groot vel bakfolie op de bakplaat en leg hierop naast elkaar de plakken spek. Vouw het folie dubbel en over het spek heen en leg er eventueel een tweede bakplaat bovenop zodat de plakjes mooi recht en strak blijven tijdens het bakken. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 175 graden en bak het spek in 20 minuten knapperig en bruin.
Als je geen bakfolie hebt kun je ook bakpapier gebruiken.
3. De eieren koken en snijden
Kook de eieren hard, laat ze afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.
Als je de eieren direkt na het koken afspoelt onder de koude kraan, kun je ze daarna makkelijker pellen.
4. De spinazie klein hakken
Was de spinazie, verwijder de harde steeltjes en hak de blaadjes in grove stukken.
5. De aardappelen en de spinazie stampen
Giet de aardappelen af en laat ze nog heel even op laag vuur droog stomen. Doe de spinazie bij de hete aardappelen en stamp dit samen fijn en door elkaar. Breng de stamppot op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Roer er een stukje boter door om de smaak wat voller te maken.
Blijf net zo lang stampen tot ook het vocht uit de groente door de aardappelen is opgenomen!
Je kunt de stamppot ook bestrooien met paneermeel of geraspte kaas en nog even in de oven zetten.
6. De zalm laten uitlekken
Laat de zalm uitlekken en verwijder de graatjes en botjes.
7. De stamppot opdienen
Schep de stamppot op een schaal en strooi er de blokjes ei over. Steek de plakken gebakken spek in de stamppot en leg de zalm in halve moten rond de stamppot.
Je kunt de zalm ook even warm maken en dan door de stamppot heen stampen.