1. De vis met olie besmeren
Dep de vis met wat keukenpapier droog. Smeer de huid van de vis in met een beetje olijfolie en bestrooi de zalm eventueel met zout en peper.
De schubben van de vis kun je niet eten, dus vraag aan de visboer of hij de huid van de moten zalm schubt, als dit nog niet is gedaan.
De zalm is het lekkerst als je hem met huid bereidt. Onder de huid van de vis zit onverzadigd vet. Door de warmte gaat het vet smelten, dit loopt door de vis heen en geeft de zalm een heerlijke, malse smaak.
2. De olie in de pan verwarmen
Verwarm wat olie in een koekenpan. Neem de pan van het vuur en beweeg de pan voorzichtig heen en weer, zodat de olie zich gelijkmatig over de bodem verdeelt.
Olie heeft een hogere verbrandingsgraad dan boter, hierdoor zal de vis minder snel verbranden.
3. De zalm bakken
Leg de moten zalm in de pan met de huid op de bodem. Zet het vuur half en bak de vis een paar minuten zachtjes aan. De rand onder de huid van de zalm kleurt dan wat wit. Als je met een mes over de huid gaat en je hoort een schrapend geluid (video 1.09) dan is de vis klaar om te draaien. Draai de moot, zet het vuur laag en laat de vis in nog ongeveer 4 tot 5 minuten zachtjes doorgaren.
Laat de zalm niet te hard bakken. Als er witte puntjes ontstaan aan de zijkant van de zalm dan gaan de eiwitten stollen en wordt de vis droog.
4. Boter toevoegen
Smelt, als de zalm gaar is, een paar klontjes boter bij de vis in de pan. De boter gaat zich mengen met het vet uit de vis, hetgeen een extra lekkere smaak geeft.
Wanneer je de zalm niet te heet hebt gebakken en langzaam is gegaard, dan is de vis aan de binnenkant nog een beetje rozig van kleur als de moot gaar is.
Je kunt de zalm eventueel ook in de oven bakken. Leg de moten in een ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie overheen en bak de zalm in ongeveer 12 minuten op 200 graden gaar.
5. De zalm opdienen
Leg de gebakken zalm op een bord en giet er de gesmolten boter en olie uit de pan overheen. Garneer de vis bijvoorbeeld met een partje citroen.
Lekker bij de vis zijn onder meer een groene salade, haricots verts en krielaardappeltjes.
Schenk er een witte Chardonnay wijn bij.