1. De pompoen snijden
Verwijder met een lepel de pitten en snijd de pompoen in plakken van ca. 1 cm dik.
2. De pompoen bakken in de oven
Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg aluminiumfolie op het rooster en leg hierop de plakken pompoen. Verkruimel het gedroogde pepertje boven de pompoen, strooi er gemalen koriander over en wat zout. Giet een scheut olijfolie over de pompoen en schuif het rooster in het midden van de oven. Bak de pompoen in ca. 30 minuten zacht en zoet.
De pompoen wordt snel zwart, dus let goed op de tijd en controleer ook tussentijds of de pompoen niet te donker wordt!
3. De kastanjes bereiden
Schil de kastanjes en snijd ze in tweeën. Doe ze in een ovenvast schaaltje, schenk er wat olijfolie overheen en strooi er zout en een klein beetje gemalen koriander over. Alles goed vermengen en daarna het schaaltje in de oven zetten bij de pompoen.
4. De ui, knoflook en bleekselderij fruiten
Snipper de ui en de knoflook fijn. De bleekselderij kun je eventueel aan de buitenkant schillen met een dunschiller, maar het is niet echt nodig. Was de stengels selderij en snijd ze in de lengte in reepjes, om vervolgens deze reepjes fijn te snipperen. Doe wat olijfolie in een pan en laat op een laag vuur de ui, knoflook en bleekselderij zachtjes aanzweten.
Aanzweten (of fruiten) wil zeggen dat je de groente verwarmt om deze zacht te maken, waarbij de groente haar kleur behoudt.
Tijdens het aanzweten de groente heel goed blijven roeren, anders verkleurt deze alsnog!
5. De risotto maken
Na ongeveer 10 minuten kun je de rijst bij de groente doen. Schenk nog een beetje extra olijfolie erbij en roer alles goed door. Voeg al roerende de wijn toe en blijf stevig roeren tot de wijn bijna is ingekookt. Doe nu schep voor schep de bouillon bij de rijst.
Na iedere schep bouillon de rijst goed doorroeren tot de bouillon volledig is opgenomen en pas dan weer een nieuwe schep bouillon toevoegen.
De bouillon moet goed heet zijn!
6. Het spek bakken
Haal de pompoen en de kastanjes uit de oven. Hak de kastanjes fijn en strooi ze over de pompoen. Leg het spek en wat salieblaadjes op de pompoen en zet alles nog 10 tot 15 minuten in de oven, zodat het spek knapperig wordt.
7. De gare pompoen in blokjes snijden
Haal de pompoen uit de oven. Pak het spek en de salieblaadjes eraf en bewaar dit in een schaaltje. Verwijder de schil van de pompoen en snijd de pompoen in blokjes.
8. De risotto afmaken
Breng de risotto op smaak met peper en zout. Roer de gehakte kastanjes door de risotto en vervolgens de gesneden pompoen. Eerst de zachtere stukken, daarna de hardere. Roer alles goed door elkaar. Nog wat geraspte Parmezaanse kaas toevoegen (niet teveel) en goed doorroeren. Garneer de risotto met het spek en de salie.