Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 412 instructies gemaakt

Zalm op de BBQ roken op een plank van cederhout.

Omschrijving

Door zalm op de BBQ te roken op een plank, krijgt het een heerlijke smaak. De rook trekt goed in de zalm terwijl de pure, naturel smaak van de vis behouden blijft. Op het cederhout is de zalm met 5-10 minuten rosé gaar. Hoe je de moten zalm op het plankje het beste kunt bereiden, kun je zien in deze instructievideo. Een lekker en smaakvol visrecept voor op de barbecue.

Handleiding
Benodigdheden

1. Cederhouten plank weken

Leg de cederhouten plank een paar uur van tevoren in een bak met water. Plaats iets zwaars op de plank, zodat deze helemaal ondergedompeld is en het water in zijn geheel kan opnemen.
Laat de plank voldoende water opnemen, zodat het hout niet kan verbranden!

2. De zalm op de plank leggen

Dep de zalm droog en leg de moten op de plank met een tussenruimte van 1 cm. Door de tussenruimte kan de warme lucht langs de zalm omhoog trekken en het visvlees goed garen.

3. De zalm gaar roken

Leg de plank met de zalm op het rooster van de barbecue, direct boven de kolen (dit heet: direct grillen).
Je kunt de zalm ook bereiden in een aluminium grillbakje. Zet het bakje dan op het rooster niet direct boven de kolen, maar iets ernaast (indirect grillen).

4. De kruiden op smaak laten komen

Vouw intussen een bakje van aluminiumfolie en doe hierin wat groentekruiden, knoflook en ui. Leg het bakje in zijn geheel op de barbecue. Door de warmte komt het aroma van de kruiden vrij en geven de kruiden daarna meer smaak.

5. De zalm met de kruiden bestrooien

Haal na 5 minuten het bakje met de kruiden van de barbecue en verdeel de kruiden over de zalm.
Strooi ook een klein beetje kruiden in het vuur.

6. De zalm van de barbecue halen

Na ongeveer 10 minuten is de zalm gaar, met een rosé binnenste. Prefereer je de zalm iets gaarder, reken dan zo’n 5 minuten extra. Haal het de plank van de barbecue en serveer de vis met grof zeezout en partjes citroen. Lekker met pastasalade of op de bbq gegrilde groenten.
De gaartijd van de zalm is ook afhankelijk van de temperatuur van de barbecue. Controleer dus altijd of de vis na de aangegeven tijd ook inderdaad voldoende gaar is.
De rook van de verwarmde cederhouten plank trekt in de zalm en geeft aan de vis een heerlijke smaak.
Wil je de plank hergebruiken, zorg dan wel dat je het goed schoon boent met heet water.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!