Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een ovenschotel met verborgen asperges maken?

Hoe kun je een ovenschotel met verborgen asperges maken?
Omschrijving

Witte of groene asperges bereiden in de oven, verborgen onder een dikke laag saus en kaas, is weer even iets anders dan het traditionele recept voor asperges met ei en ham. Als je de asperges voldoende laat uitlekken kun je de aspergeschotel van tevoren ovenklaar maken. Handig als je eters krijgt. De benodigdheden en het recept voor deze ovenschotel kun je lezen in de geschreven handleiding. Een heerlijk recept voor asperges uit de oven met een roomsaus van boter, bloem, gekookt ei en bieslook. Eet smakelijk!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • voor 4 personen:
 • Asperges, 1 kilogram
 • Zout
 • Citroen, een halve
 • Boter, 40 gram
 • Bloem, 40 gram
 • Melk, 2 deciliter
 • Bouillonblokje, een halve
 • Geraspte kaas, 150 gram
 • Hardgekookte eieren, 4 stuks
 • Peper
 • Fijngehakte bieslook, 1 eetlepel
 • Wat klontjes boter
 • Dunschiller
 • Grote pan
 • Ovenvaste schaal
Leg de asperges eerst een uur in koud water voordat je gaat schillen.

1. Witte asperges: de asperges schillen

Schil de witte asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige onderkant eraf.
Gebruik je groene asperges voor de ovenschotel? Dan hoef je de asperges alleen te schillen als ze erg dik zijn. Bij dikke groene asperges is het lekkerder om de schil van de onderste helft af te halen, die is vaak ook wat houterig. Dunne groene asperges kun je ongeschild verder bereiden. Haal wel altijd een klein stukje van de onderkant af.

2. De witte asperges koken

Gebruik je witte asperges, breng dan een ruime pan met water aan de kook en leg hierin de asperges. Doe er een stukje citroen en wat zout bij en breng het water opnieuw aan de kook. Laat de witte asperges 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte, op een laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat ze nog 10 tot 15 minuten in het kookwater staan om na te garen.

3. De groene asperges koken

Gebruik je groene asperges voor de ovenschotel? Kook deze dan als volgt: breng een flinke pan met water aan de kook en voeg hieraan wat zout toe. Kook de groene asperges in 3-5 minuten gaar. Kook groene asperges nooit met het deksel op de pan, dan kunnen ze namelijk hun groene kleur verliezen.
Wees voorzichtig met de kopjes van de asperges, want die kunnen snel afbreken!

4. De asperges laten uitlekken

Giet de asperges niet af, je hebt het kookvocht zo meteen nodig voor het bereiden van de saus. Ook bestaat de kans dat de asperges door het afgieten kapot gaan, dat is zonde. Schep de asperges daarom met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier of in een zeef.

5. De roomsaus maken

Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en schenk daarna al roerende, beetje bij beetje, de melk en 2 dl van het kookvocht van de asperges erbij.
Blijf goed roeren totdat er geen klontjes meer in de saus zitten!

6. Het bouillonblokje en de kaas toevoegen

Laat het bouillonblokje smelten in de saus. Roer hierna 2/3 (100 gram) van de geraspte kaas door de saus.

7. De eieren toevoegen aan de saus

Pel de gekookte eieren en snijd ze in kleine stukjes. Roer de stukjes ei daarna door de saus. Breng de saus tenslotte op smaak met peper en zout en roer er de fijngehakte bieslook door.

8. De asperges ovenklaar maken

Beboter een ovenvaste schaal en leg er de asperges in. Je kunt de asperges zowel in zijn geheel als in stukken gesneden verwerken in de ovenschotel. Hele asperges kun je traditioneler opdienen dan asperges die je in stukken door de schotel heen verwerkt, dus dat is net wat je zelf wilt.
Verdeel de saus over de asperges en strooi de rest van de geraspte kaas over de saus. Leg hier en daar een klontje boter op de kaas. De ovenschotel is nu klaar om de oven in te gaan.

9. Ovenschotel bruin laten kleuren

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de ovenschotel met de asperges in het midden van de oven en laat de bovenkant in ongeveer 15 minuten mooi bruin worden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!