1. Een bouquet garni maken
Was de prei en schil de wortels. Bind het groene stuk van 1 prei en de helft van een geschilde winterwortel samen tot een
bouquet garni.
2. De ui pellen
Pel de ui en steek er een kruidnagel in.
3. Het vlees zacht koken
Leg het vlees in een grote soeppan en giet er het water op. Doe de samengebonden groente erbij, de ui en het laurierblad en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vlees ongeveer 3/4 uur zacht koken.
Schuim tijdens het koken het oppervlak van de soep zo nodig af. Blijf dit doen tot er geen schuim meer bovenkomt.
4. De erwten toevoegen
Spoel de erwten schoon en doe ze samen met een stukje gerookt spek bij het vlees in de pan. Voeg wat zout toe en laat het nog eens 1 uur koken tot de erwten en het vlees gaar zijn.
Regelmatig roeren want de spliterwten zetten anders aan op de bodem!
5. De knolselderie en de winterwortel in blokjes snijden
Schil de knolselderie en snijd deze in kleine blokjes. Snijd ook de winterwortel in kleine blokjes en de prei in fijne ringen. Smoor daarna de knolselderie en de wortel 5 minuten in de boter of margarine.
Schil de knolselderie vooral goed aan de onderkant, want daar zitten de wortels waar nog wel eens wat aarde tussen kan zitten!
6. Het vlees klein snijden
Neem, als de erwten gaar zijn, het vlees uit de pan. Verwijder het bot en het vet en snijd het vlees klein.
7. De blokjes groente bij de soep doen
Haal de ui en het bosje groente uit de pan, doe de blokjes knolselderie en wortel erin en laat de soep zachtjes koken. Doe na 10 tot 15 minuten ook de preiringen erbij en kook de soep daarna nog zo’n 5 tot 10 minuten tot de groenten gaar zijn.
8. De soep glad roeren
Roer de soep glad, doe het klein gesneden vlees bij de soep en laat het nog enkele minuten doorkoken.
Als je een volkomen gladde soep wilt, kun je de soep pureren met een staafmixer.
Als de soep te dik is, verdun deze dan met een scheutje bouillon.
Roer zo nu en dan de soep goed door om te voorkomen dat de nu dikke soep aanzet op de bodem van de pan!
9. De soep serveren
Snijd de rookworst in plakken. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep de hete soep in kommen. Doe er wat plakjes rookworst in en bestrooi de soep met fijngehakte peterselie en selderie.
Snert is pas snert als het een dag heeft gestaan!
10. Variaties
Vervang de spliterwten door 500 g bonen voor bruine of witte bonensoep. Denk er wel aan dat in tegenstelling tot spliterwten bonen een nacht van tevoren in water moeten worden gezet. Eventueel kun je bonen uit blik of een pot gebruiken.