Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 375 instructies gemaakt

Boerenkool stamppot traditioneel bereid.

Boerenkool stamppot traditioneel bereid.
Omschrijving

Hoe maak je boerenkool klaar? In dit recept voor boerenkool stamppot leer je hoe je boerenkool op de traditionele manier kunt bereiden. Snel én makkelijk! Boerenkool stamppot is van alle Hollandse stamppotten de meest bekende. Boerenkool met worst is een klassiek en oer Hollands gerecht dat met name wordt gegeten in de wintermaanden. Een heerlijk stevige pot wanneer het koud is of vriest. Het recept voor boerenkool is simpel te maken. Hieronder vind je het geschreven basisrecept met alle ingrediënten die je nodig hebt voor het klaarmaken ervan.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • boerenkool, panklaar 600 gram
  • kruimige aardappelen, 1,5 kilogram
  • rookworst (of vegetarische worst), 1 stuk à 285 gram
  • boter, 20 gram
  • melk, 150 milliliter
  • peper en zout
  • azijn, 1,5 à 2 eetlepels
  • Naar keuze:
  • augurken, zilveruitjes, piccalilly, mosterd
  • En verder:
  • grote, ruime pan
  • dunschiller of schilmesje
  • scherp mes
  • steelpannetje
  • plat bord
  • pureestamper
  • eetlepel
  • opscheplepel
  • diepe schaal voor de boerenkool
  • kleine schaaltjes voor het zuur

1. De aardappelen schillen en snijden

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze in de pan. Giet vervolgens zoveel water bij de aardappelen totdat deze net onder staan.

2. De aardappelen met de boerenkool koken

Doe wat zout bij de aardappelen en breng ze aan de kook. Leg, als de aardappelen beginnen te koken, de boerenkool op de aardappelen. Als boerenkool met rookworst wilt maken, dan kun je de rookworst ook gelijk mee koken. Leg deze bovenop de boerenkool en kook alles op een middelhoog vuur in ongeveer 20 minuten gaar.

3. De boerenkool stamppot maken

Verwarm de melk in een steelpannetje. Haal de rookworst uit de pan en houd deze warm op een afgedekt bord. Giet de aardappelen en de boerenkool af. Stamp de aardappelen met een pureestamper fijn en stamp de aardappelen en de boerenkool goed door elkaar. Voeg de warme melk en de boter toe en stamp alles nog een keer goed door elkaar tot er een smeuïge boerenkool stamppot ontstaat.
Als variatie kun je nog wat uitgebakken spekblokjes door de stamppot scheppen.
Je kunt de boerenkool en de aardappelen ook ieder apart bereiden. Dit doe je door de boerenkool te roerbakken in een wok. Het roerbakken kan op de volgende manier: verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak hierin 2 gesnipperde uitjes en 2 gesnipperde teentjes knoflook zacht en glazig. Doe de boerenkool erbij en bak deze al roerende beetgaar. Stamp de gare aardappelen met melk en boter tot een smeuïge aardappelpuree. Schep daarna de boerenkool door de puree.

4. De boerenkool serveren

Snijd de rookworst in dikke plakken. Schep de boerenkool in een schaal of op de borden en verdeel er de plakken rookworst over. Serveer de stamppot naar keuze met augurken, zilveruitjes, piccalilly en mosterd. En daarna ...genieten van een ouderwets lekkere maaltijd!
Je kunt de boerenkoolstamppot ook een dag van tevoren maken en de volgende dag op zacht vuur opwarmen in een koekenpan of wokpan (wel regelmatig omscheppen) of in de oven (175 graden).
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!