1. De aardappelen schillen en snijden
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze in de pan. Giet vervolgens zoveel water bij de aardappelen totdat deze net onder staan.
2. De aardappelen met de boerenkool koken
Doe wat zout bij de aardappelen en breng ze aan de kook. Leg, als de aardappelen beginnen te koken, de boerenkool op de aardappelen. Als boerenkool met rookworst wilt maken, dan kun je de rookworst ook gelijk mee koken. Leg deze bovenop de boerenkool en kook alles op een middelhoog vuur in ongeveer 20 minuten gaar.
3. De boerenkool stamppot maken
Verwarm de melk in een steelpannetje. Haal de rookworst uit de pan en houd deze warm op een afgedekt bord. Giet de aardappelen en de boerenkool af. Stamp de aardappelen met een pureestamper fijn en stamp de aardappelen en de boerenkool goed door elkaar. Voeg de warme melk en de boter toe en stamp alles nog een keer goed door elkaar tot er een smeuïge boerenkool stamppot ontstaat.
Als variatie kun je nog wat uitgebakken spekblokjes door de stamppot scheppen.
Je kunt de boerenkool en de aardappelen ook ieder apart bereiden. Dit doe je door de boerenkool te roerbakken in een wok. Het roerbakken kan op de volgende manier: verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak hierin 2 gesnipperde uitjes en 2 gesnipperde teentjes knoflook zacht en glazig. Doe de boerenkool erbij en bak deze al roerende beetgaar. Stamp de gare aardappelen met melk en boter tot een smeuïge aardappelpuree. Schep daarna de boerenkool door de puree.
4. De boerenkool serveren
Snijd de rookworst in dikke plakken. Schep de boerenkool in een schaal of op de borden en verdeel er de plakken rookworst over. Serveer de stamppot naar keuze met augurken, zilveruitjes en mosterd. En daarna... genieten van een ouderwets lekkere, stevige maaltijd!
Je kunt de boerenkoolstamppot ook een dag van tevoren maken en de volgende dag op zacht vuur opwarmen in een koekenpan of wokpan (wel regelmatig omscheppen) of in de oven (175 graden).