Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 104 instructies gemaakt

Hoe kun je een goede ploegbocht skiën? Basistechnieken van skiën.

Omschrijving

Een van de basistechnieken van het skiën is de ploegbocht, ook wel pizzapunt genoemd. In deze instructievideo wordt uitleg gegeven over hoe je een goede ploegbocht kunt maken. De ploegbocht wordt niet alleen gebruikt door beginnende skiërs, maar door bijna iedereen. Zoals bijvoorbeeld op een smal pad of als je iemand wilt passeren en er is weinig ruimte. In zo’n geval gebruik je de ploegbocht om even af te remmen. Ook op steilere pistes gebruik je soms een stukje ploegbocht. Eigenlijk is het gewoon een basistechniek die in feite elke skiër moet beheersen. Goed dus om te weten voordat je op wintersport gaat!

Handleiding

1. Hoe ziet de ploeghouding eruit?

Ga vanuit de uitgangspositie op de binnenste kanten van je voeten staan met je ski’s iets gekanteld en je knieën naar binnen (zie video 0.45). De balans, de verdeling van je lichaamsgewicht over beide voeten, als ook de stand van je armen blijven hetzelfde als in de uitgangspositie.
Sta je op een helling, dan gaat ook de basispositie een rol spelen. Dat betekent dat je met je heup lichtjes richting het dal gaat. Je hebt daarbij goed druk op de dalski en je schouder aan de bergkant staat iets voor je dalschouder.
In de ploegbocht verandert dus alleen de stand van je voeten en je knieën ten opzichte van de uitgangspositie.

2. De ploegbocht skiën

Als je de ploegbocht gaat skiën dan gebeuren er een aantal dingen. Zo is de eerste beweging die je gaat maken een strekbeweging. Je strekt in je enkels, je knieën en je heup (zie video 1.44) terwijl je tegelijkertijd met je bovenlichaam al een beetje richting het dal draait. Door de zwaartekracht willen je ski’s nu met de punten naar het dal draaien, waardoor je op een gegeven moment dus eigenlijk recht naar beneden komt te staan (zie video 2.06). Op dat moment moet je de basis skipositie weer opbouwen door de ploegbocht te maken (zie video 2.30 - 2.33). Hierna sta je dan weer netjes in de goede positie.
Zie video 2.40 – 2.50 om te zien hoe dit eruit ziet terwijl je actief aan het skiën bent.

3. De ploegbocht oefenen

Als je de ploegbocht wilt oefenen kun je dit het beste doen op een relatief vlakke piste. Je hebt dan mooi de tijd om de beweging rustig uit te voeren.
Ook is het handig om met je tweeën te oefenen, zodat je elkaar kunt corrigeren. Heb je de mogelijkheid om je acties met een camera op beeld vast te leggen dan is dit ideaal. Je kunt op een foto of video namelijk goed zien wat je correct doet en wat je nog moet verbeteren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!