Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf je ski's waxen?

Omschrijving

Het waxen van je ski’s is helemaal niet zo moeilijk en kun je relatief makkelijk zelf doen. Regelmatig ski onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je ski’s. Ook zullen de ski’s nadat ze in de wax zijn gezet, lichter draaien en beter glijden waardoor het skiën nog plezieriger wordt en de kans op ongelukken kleiner. In deze instructievideo leer je hoe je zelf je ski’s kunt waxen en wat belangrijk is om op te letten bij het uitvoeren van deze klus. Onder de video vind je de geschreven instructie en een overzichtslijstje van hetgeen je voor deze onderhoudsbeurt van je ski's nodig hebt. Veel succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Blok universele warme wax
  • Belagreiniger of een koperborstel in combinatie met een statisch poetsdoekje, vliespapier of vegertje
  • Waxijzer of oud strijkijzer met vlakke zool, zonder stoomgaatjes
  • Scherpe plastic schraper
  • Grove vijl of stuk schuurpapier
  • Optioneel: borstel met paardenhaar

1. Voorbereiding

Belangrijk is dat de ski tijdens het waxen goed stevig ligt, met de voorkant rechts en de achterkant links van je. Je kunt hiervoor de ski in bankschroeven vastzetten, maar zet de ski nooit in het midden vast. Tijdens het waxen wordt de bovenkant van de ski warm en zal hierdoor uitzetten en kromtrekken. Als de ski vastzit kan deze dan beschadigen. Gebruik een elastiek om de bindingen van je ski mee vast te zetten.

2. Welke wax kun je gebruiken

Er zijn verschillende soorten wax in de handel afgestemd op de temperatuur en de soort van de sneeuw. Als recreatieve skiër kun je gewoon volstaan met een blok universele warme wax. Deze wax breng je aan met een warm strijkijzer en is geschikt voor alle temperaturen en omstandigheden en dus altijd te gebruiken.

3. De ski's reinigen

Voordat je gaat waxen is het belangrijk restjes oude wax en viezigheid te verwijderen. Dit kun je doen met een belagreiniger maar ook door van voor naar achter een staalborstel over je ski te halen (zie video 1.37) en daarna een statisch poetsdoekje of vliespapier dat al het vuil opneemt. In plaats van het doekje of papier kun je ook een vegertje gebruiken en van voor naar achter al het los geborstelde vuil wegvegen.

4. De wax op de ski's aanbrengen

Verwarm het ijzer. Houd het ijzer boven de ski en het blokje wax tegen de zool van het warme ijzer, zodat de wax gaat smelten. Ga zo met het ijzer van voor tot achter langs de ski, zodat de wax zich druppelsgewijs verspreidt over de ski (zie video 2.39).

5. De wax in het belag ‘strijken’

Om nu de wax over de ski te verdelen zet je het ijzer op de voorkant van de ski om daarna het ijzer heel rustig met korte slagen heen en weer te bewegen (zie video 2. 55). Je ‘strijkt’ als het ware de wax in het belag. Zorg dat het ijzer hierbij altijd in beweging blijft. Houd je het ijzer te stil dan kunnen er brandplekken op je ski ontstaan en kan de bovenlaag loslaten. Breng de wax aan van voor naar achter. Heb je de hele ski ‘gestreken’ begin dan weer opnieuw aan de voorkant en ‘strijk’ de ski nog 2 à 3 keer op dezelfde rustige manier, zodat alle poriën zich goed vullen. Laat na het waxen de ski minimaal 2 uur afkoelen, zodat de wax voldoende kan intrekken.

6. Hoe controleer je of je het waxen van je ski's goed doet?

Als de wax zich achter het ijzer mooi gelijkmatig verdeelt, dan ben je goed aan het waxen. Verdeelt de wax zich onvoldoende, dan beweeg je het ijzer waarschijnlijk iets te snel.
Als er aan de zijkanten van de ski veel wax naar beneden druppelt dan heb je te veel wax aangebracht.
Trekt het ijzer vacuüm op de ski, dan heb je te weinig wax aangebracht en kun je het beste nog een paar druppels wax extra aanbrengen.

7. De wax verwijderen van de staalkanten van je ski

Na het skiën trekt er water van je natte ski in de poriën van het metaal aan de stalen zijkant van je ski. Zit er nu een laagje wax over het metaal, dan kan dit water niet verdampen en kan de staalkant onder de wax gaan roesten. Verwijder daarom met een plastic krabbertje de wax van beide stalen zijkanten. Zet hiervoor de zijkant van de krabber tegen de staalkant van je ski aan en krab van onder naar boven over de hele zijkant en het bovenrandje, de wax van het metaal af (zie video 4.54).
Sommige krabbers hebben een handig hoekje dat je hiervoor op dezelfde manier kunt gebruiken.

8. De overtollige wax van de ski's verwijderen

Is de wax voldoende afgekoeld en ingetrokken, dan kun je de overtollige wax die boven het belag uitsteekt, wegschrapen. Alleen de poriën blijven zo gevuld. Leg onder de werkplek een stuk papier of plastic zodat de schilfers was niet op de grond vallen. Zet een goed scherpe schraper op de onderkant van de ski (zie video 6.27) en krab met lange bewegingen in de lengte van onder naar boven de wax van de ski af. Als de ski geen doffe plekken meer heeft en mooi egaal van kleur is, heb je alle wax verwijderd. Veeg daarna met een vegertje in de lengte de laatste restjes wax weg.
Gebruik je na het waxen je ski’s een tijdje niet meer, dan kun je de overtollige wax laten zitten en pas verwijderen als je weer gaat skiën.
Door de schraper een paar keer heen en weer te halen over een stukje schuurpapier of een grove vijl kun je deze scherp slijpen.

9. Je ski’s extra snel maken

Om je ski’s na het afschrapen nog sneller te maken kun je een speciale borstel van paardenhaar gebruiken die geschikt is om na het krabben de allerlaatste restjes wax van de ski te halen. Zo komen er hele fijne lijntjes in het belag en wordt je ski gladder en nog sneller. Gebruik deze borstel altijd in één richting, in de lengte of in de breedte. Hiermee zorg je ervoor dat de borstelhaartjes mooi rechtop blijven staan. Ga na het borstelen met vliespapier van onder naar boven over de ski heen om alle stof van de wax op te nemen. Hierna kun je dan weer lekker knallen!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!