Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe kun je een goede basis skihouding aanleren? Basistechnieken van skiën.

Omschrijving

Net begonnen met skiën of wil je jouw techniek juist verbeteren? In deze instructievideo wordt uitleg gegeven over hoe je de juiste basis skihouding aanneemt. Vanuit een goede basishouding kun je je tijdens het skiën aanpassen, aan de krachten die er ontstaan door bijvoorbeeld snelheid of de hellingsgraad van de piste. Ook leer je hoe je deze houding heel makkelijk zelf kunt oefenen. Onder de video vind je de ski tips geschreven, zodat je ze ook nog een keer kunt nalezen. Zo beschik je alvast over een goede basis voordat je op wintersport gaat!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Waarom is een goede basis skihouding belangrijk?

Vanuit de basishouding pas je je tijdens het skiën aan, aan de verschillende krachten die er ontstaan door bijvoorbeeld snelheid of de hellingsgraad van de piste. Daarbij is een juiste basis skihouding dan erg belangrijk.

2. Hoe ziet een juiste basis skihouding eruit?

Bij de basis skihouding hebben we het niet alleen maar over een houding, maar ook over een beweging. Ga in de juiste uitgangspositie dwars op de helling staan. Om nu vanuit deze houding actie te kunnen ondernemen moet je de ski’s gaan kanten. Deze beweging komt vanuit je enkels, je heup en je bovenlichaam. De hoeken die je daarbij maakt zijn zoveel mogelijk gelijk aan de helling. Dit wordt assen parallelliteit genoemd.

3. Hoe kun je de basis skihouding oefenen?

Voor een goede basis skihouding is het belangrijk de assen parallelliteit goed te beheersen. Deze beweging kun je als volgt heel makkelijk oefenen:
  • Klem één skistok achter je rug langs onder je oksels.
  • Leg de andere skistok over je bovenbenen en druk deze met beide handen tegen je heupen aan.
  • Let op dat je geen zithouding aanneemt en ga ook niet achterop je ski’s hangen.
  • Blijf in de centrale houding midden op je ski’s staan en druk van daaruit de skistok op je heupen richting het laagste punt, de dalkant, stevig naar beneden.
  • Op het moment dat de skistok aan de dalkant goed in je heup klemt, zal je heup aan de andere kant, de bergkant, vanzelf omhoog buigen. Hierdoor ontstaat er een knik tussen je onder- en bovenlichaam en vorm je met je lichaam een soort van komma.
  • Herhaal de oefening ook met de ski in de andere heup geklemd, zodat de knik dus aan de andere kant van je lichaam ontstaat.
Hoe kun je de basis skihouding oefenen?
Hoe steiler de berg, hoe meer je zal moeten kanten en bewegen.

4. Hoe oefen je de basis skihouding in beweging?

Ga dwars op de helling staan. Houd je heupen stil en maak met je bergbeen een grote stap naar boven, waarna je je dalbeen weer naast je bergbeen zet. Als je daarbij je heup niet beweegt, kom je gelijk weer goed te staan, recht boven je ski's.
Gaat de oefening niet goed en val je naar de berg toe, probeer het dan opnieuw.
Gaat deze oefening wel goed, probeer de beweging dan toe te passen tijdens het skiën. Veel succes daarbij!
Hoe oefen je de basis skihouding in beweging?
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!