Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Skiën met skistokken: optimaal vasthouden en de juiste stokinzet.

Omschrijving

Bij het skiën met stokken zijn allereerst de lengte en het correct vasthouden van de skistokken van belang om goed ritmisch je bochten te kunnen maken. Daarnaast is het essentieel dat je let op een juiste stokinzet. In deze instructievideo leer je hoe je de maat van je skistok bepaalt en deze optimaal vasthoudt en gebruikt. Voor het toepassen van de juiste skitechniek kun je onder de video alle informatie nog eens rustig nalezen. Zo zul je zonder problemen en als een professional leren skiën met skistokken!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De lengte van je skistokken bepalen

Wil je weten welke maat skistokken je nodig hebt? Met het volgende trucje kun je snel bepalen welke lengte van de skistok geschikt is voor jou. Draai de skistok ondersteboven, pak hem vast onder de teller (het ronde schijfje aan het einde van de steel) en zet de stok op de grond. Als je elleboog nu een hoek van 90 graden maakt, heeft deze skistok voor jou de goede maat. De lengte van je skistokken bepalen

2. Skistok vasthouden op de correcte manier

Steek je hand vanaf de onderkant door de lus heen die op de skistok zit. Spreid je duim van de rest van je vingers en pak het handvat vast. Leg daarbij je duim bovenop je wijsvinger. Je kunt nu steunen op het bandje terwijl je de skistokken optimaal kunt vasthouden en gebruiken. Skistok vasthouden op de correcte manier

3. De juiste houding van je armen en skistokken

Voor een goede houding van je armen en skistokken tijdens het skiën, spreid je jouw armen alsof je staand de krant leest. Dat betekent dat je armen breed zijn en je handen ver van je af. De juiste houding van je armen en skistokken

4. Gebruik stokinzet bij bochten

Om goede ritmische bochten te kunnen maken tijdens het skiën, is de timing van je stokinzet essentieel! Het moment van de stokinzet valt hierbij altijd samen met het omkanten van je ski’s. Je andere, vrije arm blijft daarbij altijd netjes voor zodat je bovenlijf in een mooie neutrale houding blijft.
Als je de skistokken recht naar voren inzet, vormt je lijf een ideale hoek om de ski’s optimaal te kunnen kantelen. Zie video 1:35 min.

5. Fouten bij het skiën met stokken voorkomen

Om de meest gemaakte fouten bij de stokinzet te voorkomen is het belangrijk vooral te letten op de drie volgende punten:
  • laat de stok niet te lang staan, waardoor je met je lijf veel te veel de bocht indraait;
  • zorg dat je niet te veel heen en weer beweegt (‘zwemt’) met je armen zodat je uit balans raakt;
  • laat je handen niet te veel hangen, zodat je gaat overhellen naar achteren en je de ski niet meer optimaal kunt sturen.

Ga aan het werk met deze tips, zodat je tijdens je skivakantie plezierig en probleemloos kunt skiën met skistokken!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!