Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Tips en techniek voor het skiën: stoppen na een val.

Omschrijving

In deze instructievideo leer je hoe je de juiste techniek kunt toepassen om tijdens het skiën veilig en gecontroleerd te stoppen na een valpartij. Wanneer je valt op een harde, steile piste dan kan het afremmen en stoppen van je val lastig zijn. Met de juiste skitechniek kun je veel narigheid voorkomen.
In de instructievideo wordt besproken waarop je als skiër bij een valpartij moet letten en hoe je met wat eenvoudige tips en tricks de val onder controle kunt houden. Onder de video zijn deze tips nog even op een rijtje gezet, zodat je ze rustig nog een keer kunt nalezen. Zo zorg je voor meer veiligheid op de piste en een valpartij met een veilige afloop.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De val met je arm ‘afslaan’

Wanneer je tijdens het skiën valt, zorg dan zo mogelijk dat je arm vlak op de sneeuw terecht komt op het moment dat je de grond raakt. Op deze manier kun je de klap opvangen. Net als bij een judoval sla je dus als het ware af met je arm. Ga niet op je arm steunen en probeer ook jezelf niet met één arm vol op te vangen. Je verrekt dan je schouder of erger, je schouder gaat uit de kom. Daarbij loop je ook nog het risico op het breken van je sleutelbeen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Na een val zijn er twee mogelijkheden: of je ski’s zitten nog aan je voeten of je bent je ski’s verloren in de val. Beide mogelijkheden zullen we met je bespreken.

2. Vallen met je ski’s nog aan

Als je na je val met je hoofd als eerste naar beneden glijdt, draai dan zo snel mogelijk om zodat je ski’s weer aan de dalzijde terecht komen. Trek daarna het onderste been (je binnenbeen) op en strek het buitenste been uit. Daarbij zorg je dat je met je bovenlichaam vlak op de grond ligt met je arm in een veilige positie (zie video 0.58). Je kunt nu remmen met de onderste ski (zie video 1.06). Vallen met je ski’s nog aan

3. Vallen met je ski's uit

Glijd je na je val met je hoofd als eerste naar beneden, zorg dan dat je zo snel mogelijk omdraait zodat je voeten weer aan de dalzijde terecht komen. Daarna moet je zorgen dat je in een ligsteun terecht komt. Druk daarvoor de punten van je schoenen in de sneeuw, terwijl je steunt op je onderarmen. Duw hierbij ook je heupen van de grond (zie video 1.22). Vallen met je ski's uit
Oefen bovenstaande technieken eens een keertje om te zien hoe het werkt. Als je dan komt te vallen zal het toepassen van deze techniek tijdens het zelfstandig skiën of het skiën tijdens een skiles, een stuk makkelijker gaan.
Fijne wintersport gewenst!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!