Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf je ski's slijpen?

Omschrijving

In deze instructievideo laat Geertje zien hoe je zelf je skies kunt slijpen. Scherpe staalkanten van een ski zorgen ervoor dat je bij het skiën meer grip hebt op de sneeuw, een betere controle over je ski’s en mooiere bochten kunt draaien. Onder de video kun je in de geschreven handleiding de instructie stap voor stap nog een keer nalezen en zien wat je allemaal nodig hebt om zelf je ski’s te kunnen slijpen. Zo ga je goed voorbereid op wintersport. Succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Stevige werktafel of workmate
  • Skiklemmen
  • Borstel of stoffer
  • Elastieken
  • Handschoenen
  • Grove diamantvijl
  • Middelfijne diamantvijl
  • Dikke zwarte viltstift
  • Kantenslijper
  • IJzeren vijl, grof, medium en/of fijn, afhankelijk van de staat van de kanten
  • Vegertje
  • Slijpgum of speciaal doekje voor het afbotten of een ‘scotch brite’ pannensponsje

1. Zelf ski’s slijpen: de voordelen

Regelmatig onderhoud van je ski’s, zoals het slijpen van de staalkanten, is belangrijk. Een scherp geslepen kant zorgt namelijk voor meer grip op sneeuw en ijs.
Het zelf slijpen van je ski’s is niet moeilijk en heeft verschillende voordelen. Zo kun je de hoeveelheid kant die je wegslijpt laten afhangen van hoe scherp of bot de kant is op het moment van slijpen. Dit in tegenstelling tot de winkel, waar machinaal altijd een ruime hoeveelheid kant wordt weggeslepen.Een ander voordeel is, dat je de hoek waarin je de kanten wilt slijpen zelf kunt bepalen. Dit is bij een winkel niet altijd mogelijk.
En ook niet onbelangrijk, na een eerste investering voor de benodigde materialen zal je op termijn goedkoper uit zijn.

2. De voorbereidingen voor het slijpen van de ski's

Borstel zo nodig de ski goed schoon om vuil en wax resten te verwijderen, zodat de kanten schoon zijn als je ze gaat slijpen. Plaats daarna de ski met de staalkant omhoog op je werktafel. Zet de ski goed vast zodat hij stevig staat en niet kan verschuiven. Hiervoor zijn speciale klemmen te koop, waarmee je de ski met de voor- en achterkant goed kunt vastzetten. De bindingen zet je vast met elastieken. Ook is het belangrijk om handschoenen aan te doen. Hiermee voorkom je lelijke verwondingen, mocht je bij het slijpen met je vijl van de kant afschieten.

3. De staalkant controleren op bramen

Voordat je kunt gaan slijpen moet je eerst de kant controleren op zogenaamde bramen. Dit zijn kleine haaltjes, die je kunt voelen als je voorzichtig met je hand langs de kant gaat. Haal deze oneffenheden weg met een grove diamantvijl. Als je alle bramen van voor tot achter hebt verwijderd kun je beginnen met slijpen.

4. De staalkant markeren

Een handig trucje om straks te kunnen controleren of de staalkant voldoende wordt geslepen is het markeren van de staalkant. Pak een dikke zwarte viltstift en zet hiermee, verspreid over de hele staalkant, aan de bovenkant van de kant streepjes. Je kunt ook de hele kant zwart maken. Als de hele kant zwart is kun je goed zien of je in de juiste hoek slijpt en kun je dus jezelf controleren.

5. Beginnen met slijpen

Begin met het instellen van de kantenslijper. Vooral als je nog weinig ervaring hebt met slijpen is een kantenslijper waarin je de vijl door middel van een draaimechanisme kunt vastzetten het handigst. Er zijn ook kantenslijpers met een klemsysteem. Bij dit systeem kan de vijl echter sneller iets verschuiven, waardoor je dan in een net iets andere hoek slijpt dan dat je wilt. Het type vijl dat je gebruikt hangt af van de staat waarin de staalkant verkeert. Voor een kant die al wat botter is gebruik je een grovere vijl dan voor een kant die nog redelijk scherp is.
Stel met de kantenslijper de juiste hoek in, waarbij een hoek van 88 of 89 graden de meest gebruikelijke is. Zet de gewenste vijl op de juiste hoek en draai de vijl stevig vast, zodat deze niet meer kan omklappen.

6. De staalkant scherp slijpen

Zet nu met een hand de hoek tegen het belag, zodat de vijl op de staalkant komt te liggen. Leg je andere hand er stevig bovenop om de vijl te begeleiden (zie foto). Zo heb je met je onderste hand meer grip en kun je met de bovenste hand de vijl goed sturen. Duw de vijl vooral horizontaal tegen het belag aan en niet alleen maar naar beneden, waardoor de vijl van de kant kan afglijden. Je mag hierbij best wat kracht zetten, maar doe het met beleid. Maak met de vijl lange gelijkmatige halen over de hele lengte van de ski, van voor naar achter. Zorg dat je de hele ski slijpt, dus ook de voor- en achterkant en niet alleen het midden. Verwijder tijdens het slijpen met een vegertje of schone kwast tussendoor steeds het slijpsel. Zo voorkom je dat de kantenslijper wegglijdt, als je opnieuw over de kant heen gaat. De staalkant scherp slijpen

7. Controleren of de kant scherp genoeg is

Als het zwart van de viltstift helemaal is verdwenen dan zit de hoek er goed in. Zie je nog een zwart randje staan, dan moet je daar nog een keer met je vijl overheen.
Om te testen of de kant al scherp genoeg is kun met je nagel voorzichtig over de kant heen gaan. Als er daarbij wat kalk van je nagel achterblijft is de scherpte van de staalkant meestal goed en kun je aan de volgende stap beginnen.

8. De staalkant vlak en glad maken

Doordat je tijdens het vijlen met je vijl aan de onderkant tegen de staalkant drukt, ontstaat er aan de bovenkant een kleine slijpgraad braam. Daardoor voelt de kant in de ene richting iets scherper, dan in de andere richting. Het is belangrijk om deze slijpbraam weg te halen, want laat je deze staan dan blijf je makkelijk haken in de sneeuw. Het weghalen van de slijpbraam kun je doen met een middelfijne diamantvijl. Ga eerst met de vijl langs de onderkant van de kant. Houd daarbij de vijl een tikkeltje schuin en maak van voor naar achter mooie lange halen langs de staalkant. Hierna ga je op dezelfde manier met de diamantvijl langs de bovenkant. Als je daarna gaat voelen is de staalkant helemaal vlak en mooi glad.
Zie voor de juiste werkwijze video 5.39 -7.02.

9. De voor- en achterkant van de ski minder scherp maken

Nadat je de staalkant van voor naar achter helemaal scherp hebt geslepen kun je aan de voor- en achterkant van de ski op de plekken waar de ski ombuigt, de kant wat botter maken. Je ski blijft dan op de piste minder snel haken in de sneeuw. Dit zogenaamde afbotten kun je doen met een slijpgum of met een doekje dat hiervoor speciaal gemaakt is. Een goed alternatief is een ‘scotch brite’ pannendoekje uit de supermarkt, dat uit hetzelfde materiaal bestaat. Zet het doekje bij de buiging op de ski en ga hier over een lengte van zo’n 10 centimeter een paar keer met het doekje heen en weer, over de staalkant. De kant zal hierna op deze plek een stuk minder scherp zijn. Hiermee is de staalkant nu helemaal klaar en kun je de ski omdraaien om op dezelfde manier de andere staalkant te slijpen. Zijn beide kanten geslepen, dan kun je beginnen met de tweede ski.
Neem het doekje mee de piste op. Merk je daar dat de ski nog te agressief is dan kun je de staalkant ter plekke nog wat botter maken over een iets langere lengte.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!