1. De ui en de knoflook snipperen
Pel de ui en snijd deze in kleine blokjes. Verwijder het velletje van de knoflook en snipper het teentje fijn of gebruik een knoflookpers.
2. De tomaten snijden
Was de tomaten en snijd ze in vieren. Snijd het harde stukje aan de bovenkant van de tomaat eruit.
3. De ui en de knoflook fruiten
Smelt de boter in een pan en bak hierin de ui en de knoflook licht aan (
fruiten).
4. De overige ingrediënten toevoegen
Hak de basilicum en oregano fijn en doe deze kruiden samen met de tijm bij de ui en de knoflook in de pan. Voeg de stukken tomaat en de tomatenblokjes uit blik toe. Giet er tenslotte de bouillon bij, breng dit aan de kook en laat de soep ca. 25 minuten zachtjes doorkoken.
Je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken, maar die zijn wel ongeveer drie keer zo sterk van smaak.
5. De soep pureren
Pak na de kooktijd de pan van het vuur en pureer de soep tot een mooi glad geheel.
6. De mascarpone op smaak brengen
Breng de mascarpone op smaak met peper en zout en wat verse, fijngesneden basilicum. Klop alles met een garde goed door elkaar.
7. De soep opdienen
Doe de soep in borden of kommen en schep in de soep een lepel mascarpone. Schenk er vervolgens een klein beetje olijfolie bij en garneer de soep met een paar blaadjes basilicum.
Serveer de soep met vers afgebakken broodjes uit de oven. Een lekkere combinatie.