Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf macarons (met een mascarpone vulling) maken?

Omschrijving

Een macaron bestaat uit twee koekjes met een krokante buitenkant, een taaie binnenkant en een vulling van crème. Deze Franse delicatesse is gemaakt op basis van eiwitten, suiker en amandelpoeder. De vulling van de macaron kun je maken in verschillende smaken. Zelf een macaron bakken is een uitdaging. Bekijk goed de instructievideo om te weten hoe je deze Franse koekjes kunt bereiden. Weer eens wat anders dan cupcakes misschien?

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor 20 macarons:
  • 200 g witte poedersuiker
  • 100 g amandelpoeder
  • 125 g eiwit (ca. 3 eieren)
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • kleurstof naar keuze
  • voor de vulling:
  • 200 g mascarpone
  • lemoncurd
  • zeef
  • vetvrije kom
  • spuitzak
  • bakpapier

1. De amandelpoeder met de poedersuiker mengen

Zeef in een kom de amandelpoeder en de poedersuiker en meng dit goed door elkaar.

2. De eiwitten kloppen

Breek de eieren en scheidt zorgvuldig het wit van de dooier. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze stijf.
Zorg dat de kom volledig vetvrij is, anders worden de eiwitten niet stijf!

3. De kristalsuiker toevoegen

Voeg langzaam beetje bij beetje al roerende de kristalsuiker bij het eiwit.
Blijf vooral goed roeren tot de toegevoegde suiker is opgenomen en voeg dan pas het volgende beetje suiker toe!

4. De kleurstof toevoegen

Doe, als je de macarons wilt kleuren, de gewenste kleurstof erbij en meng dit goed met het eiwit.

5. Het amandel/poedersuikermengsel toevoegen

Doe in één keer het amandel /poedersuiker mengsel in de kom bij de eiwitten en de suiker en schep alles goed om. Het beslag is goed als het een beetje van de lepel afdruipt.
Goed omscheppen is erg belangrijk! Neem er de tijd voor en blijf net zo lang omscheppen tot je een mooi glad mengsel krijgt!

6. Het beslag op de plaat spuiten

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit met behulp van een spuitzak het beslag in de vorm van rondjes op de bakplaat.
Je kunt van tevoren de rondjes aftekenen op het papier, zodat je mooie ronde macarons krijgt.
Spuit het deeg kort en snel op de plaat en neem daarna direkt de spuit weer terug, waarna het deeg langzaam uitloopt.

7. De koekjes laten uitharden

Nadat de rondjes zijn uitgelopen komt er langzaam een soort van schilletje op het deeg, het uitharden. Na een uur zijn de koekjes uitgehard en heeft het deeg een mooie, gladde bovenkant. Pas dan kun je de koekjes afbakken.
Begin vooral niet eerder met bakken, want dan breken de macarons open! Ze zijn dan niet voldoende uitgehard!
Voor het maken van een goede macaron is het allerbelangrijkste dat de koekjes voldoende zijn uitgehard!

8. De macarons afbakken

Bak de macarons af in een voorverwarmde oven op 170 graden in 15 minuten. Ook de baktijd luistert erg nauw. Laat na het bakken de macarons afkoelen waarna je ze kunt gaan vullen.
Houd de baktijd goed in de gaten want ook dit luistert erg nauw! Een exacte baktijd is absoluut een vereiste voor een goede macaron!

9. De koekjes vullen

Voeg naar smaak de lemoncurd bij de mascarpone en roer alles goed los. Schep met een lepeltje of spuit met een spuitzak wat vulling op de onderste helft van de macaron en druk er zachtjes de bovenkant bovenop. Je kunt natuurlijk ook beide helften met de crème besmeren.
Heb je de macarons te hard gebakken, dan zal deze vulling in de macaron trekken en wordt deze alsnog wat zachter. Handig dus voor beginners.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!