1. De amandelpoeder met de poedersuiker mengen
Zeef in een kom de amandelpoeder en de poedersuiker en meng dit goed door elkaar.
2. De eiwitten kloppen
Breek de eieren en scheidt zorgvuldig het wit van de dooier. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze stijf.
Zorg dat de kom volledig vetvrij is, anders worden de eiwitten niet stijf!
3. De kristalsuiker toevoegen
Voeg langzaam beetje bij beetje al roerende de kristalsuiker bij het eiwit.
Blijf vooral goed roeren tot de toegevoegde suiker is opgenomen en voeg dan pas het volgende beetje suiker toe!
4. De kleurstof toevoegen
Doe, als je de macarons wilt kleuren, de gewenste kleurstof erbij en meng dit goed met het eiwit.
5. Het amandel/poedersuikermengsel toevoegen
Doe in één keer het amandel /poedersuiker mengsel in de kom bij de eiwitten en de suiker en schep alles goed om. Het beslag is goed als het een beetje van de lepel afdruipt.
Goed omscheppen is erg belangrijk! Neem er de tijd voor en blijf net zo lang omscheppen tot je een mooi glad mengsel krijgt!
6. Het beslag op de plaat spuiten
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit met behulp van een spuitzak het beslag in de vorm van rondjes op de bakplaat.
Je kunt van tevoren de rondjes aftekenen op het papier, zodat je mooie ronde macarons krijgt.
Spuit het deeg kort en snel op de plaat en neem daarna direkt de spuit weer terug, waarna het deeg langzaam uitloopt.
7. De koekjes laten uitharden
Nadat de rondjes zijn uitgelopen komt er langzaam een soort van schilletje op het deeg, het uitharden. Na een uur zijn de koekjes uitgehard en heeft het deeg een mooie, gladde bovenkant. Pas dan kun je de koekjes afbakken.
Begin vooral niet eerder met bakken, want dan breken de macarons open! Ze zijn dan niet voldoende uitgehard!
Voor het maken van een goede macaron is het allerbelangrijkste dat de koekjes voldoende zijn uitgehard!
8. De macarons afbakken
Bak de macarons af in een voorverwarmde oven op 170 graden in 15 minuten. Ook de baktijd luistert erg nauw. Laat na het bakken de macarons afkoelen waarna je ze kunt gaan vullen.
Houd de baktijd goed in de gaten want ook dit luistert erg nauw! Een exacte baktijd is absoluut een vereiste voor een goede macaron!
9. De koekjes vullen
Voeg naar smaak de lemoncurd bij de mascarpone en roer alles goed los. Schep met een lepeltje of spuit met een spuitzak wat vulling op de onderste helft van de macaron en druk er zachtjes de bovenkant bovenop. Je kunt natuurlijk ook beide helften met de crème besmeren.
Heb je de macarons te hard gebakken, dan zal deze vulling in de macaron trekken en wordt deze alsnog wat zachter. Handig dus voor beginners.