1. De slagroom lobbig kloppen
Klop in een ruime beslagkom met een mixer of garde de slagroom lobbig (yoghurt dikte).
2. Het eiwit van de dooiers scheiden
Scheid de eiwitten van de dooiers (het eigeel). Voor het maken van de chocolademousse heb je alleen het eiwit nodig. Door het toevoegen van eiwit wordt de chocolademousse luchtiger.
3. De eiwitten loskloppen en steriliseren
- Doe het eiwit in een rvs kom.
- Voeg de suiker en een beetje zout toe en mix alle ingrediënten met een garde even door elkaar.
- Zet de kom vervolgens op een pan met kokend water. Blijf kloppen en verwarm het eiwit 'au bain marie' om het op die manier te steriliseren en schadelijke bacterieën als salmonella te doden.
- Klop tot er een schuimig eiwit ontstaat en het eiwitschuim is uitgezet en mooi wit kleurt.
Zorg ervoor dat het eiwit tijdens het 'au bain marie' verwarmen de temperatuur van 70 graden haalt. Dit is belangrijk voor het steriliseren van het eiwit.
De toevoeging van een beetje zout vergemakkelijkt het kloppen van de eiwitten.
Zorg dat het eiwit in beweging blijft zodra je de kom op de pan met het warme water zet, anders gaat het eiwit aankoeken!
4. Het smelten van de chocolade au bain marie
Smelt nu de chocolade
'au bain marie'. Dit doe je als volgt:
- Verwarm een pan met water tot aan het kookpunt;
- Zet op de pan een passende, hittebestendige kom of schaal;
- Breek de chocolade in stukken;
- Leg de in stukjes gebroken chocolade in de kom of schaal en laat de chocolade op laag vuur al roerende smelten.
Laat de chocolade nooit direct op het vuur smelten want dan gaat het aankoeken!
5. De chocolade aan de eiwitten toevoegen
Als de chocolade is gesmolten, voeg dan de chocolade beetje bij beetje toe aan het eiwitschuim. Begin met het toevoegen van een klein beetje chocolademengsel en roer dit goed door het eiwit. Voeg niet alles in één keer toe; de chocolade is nogal warm waardoor het eiwitschuim alsnog kan gaan stollen. Laat de ingrediënten dus eerst rustig aan elkaar wennen zodat niet alles in één keer warm wordt. Voeg daarna de rest van het chocolademengsel toe en meng alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat je de chocolade goed mengt met het eiwitschuim.
6. Het chocolademengsel toevoegen aan de slagroom
Je kunt nu het chocolademengsel aan de slagroom toevoegen. Werk hierbij op dezelfde manier als bij het toevoegen van de eiwitten: voeg eerst een klein beetje chocolademengsel toe, meng de ingrediënten goed door elkaar en voeg daarna pas de rest van het chocolademengsel aan de slagroom toe. De basis voor je chocolademousse is nu klaar!
7. De chocolademousse laten opstijven
Laat de mousse een half uurtje tot een uur in de koelkast opstijven. Is de chocolademousse goed opgestijfd, dan zal deze een vaste vorm in de kom hebben aangenomen.
8. De chocolademousse serveren
Schep de chocomousse op een bordje of in een schaaltje en versier deze met een beetje geraspte chocolade of een toefje slagroom. Eet smakelijk!