Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Hoe kun je simpel het toetje ‘grand dessert’ maken?

Omschrijving

Een 'grande dessert' is een eenvoudig toetje om te maken. Hoe je zo’n fantastisch dessert met ijs, brownies en zelfgebakken koekjes als garnering, maakt, wordt verteld in de instructievideo. Met dit nagerecht als kerst dessert zul je zeker de show stelen. In de geschreven handleiding kun je het recept nalezen en staat vermeld wat je precies voor dit dessert en de koekjes nodig hebt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor de koekjes:
  • 100 g bloem
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g (ca. 6) eiwitten
  • 100 g boter gesmolten
  • bakpapier
  • paletmes
  • voor het 'grand dessert':
  • 1 chocolade brownietaart, brownies of taart naar keuze
  • stijf geklopte slagroom
  • roomijs naar keuze
  • citroen sorbetijs
  • 1 limoen
  • verse aardbeien
  • borden
  • dessert glaasjes
  • ijslepel
  • eetlepel

1. Het beslag voor de koekjes maken

Doe de bloem met de poedersuiker in een kom en roer dit door elkaar. Schenk de gesmolten boter erbij, even doorroeren en vervolgens de eiwitten toevoegen. Roer alles met een garde goed door tot je een mooi, glad beslag hebt. Laat het beslag daarna een uurtje rusten in de koelkast.

2. Een sjabloon voor de koekjes maken

Neem een vierkant stukje stevig papier (evt. bakpapier) en teken er een eenvoudige (kerst)afbeelding op. Knip de afbeelding uit. Het papier waaruit de afbeelding is weggeknipt, is het sjabloon.

3. De koekjes op het bakblik strijken

Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg het sjabloon op de bakplaat en smeer met een mesje of kwastje het beslag uit over het sjabloon. Haal het sjabloon eraf en leg het met wat tussenruimte naast het eerste koekje. Bestrijk het sjabloon opnieuw met beslag en herhaal dit tot het bakblik vol is.

4. De koekjes bakken

Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 160 graden in 13 tot 15 minuten mooi bruin. Laat de koekjes afkoelen en steek ze daarna met behulp van een paletmes voorzichtig van de bakplaat.
De koekjes zijn dun en krokant, dus pas op dat ze niet breken!
Heb je weinig tijd, of gewoon geen zin om zelf koekjes te bakken, neem dan kant en klare lichte, krokante koekjes om te garneren.

5. De brownietaart laten smelten

Zet de chocolade brownietaart 5 minuten in de magnetron op 600 watt en laat de taart een beetje smelten. Snijd de taart daarna met een warm mes in punten.
Als je de taart met een warm mes snijdt, blijft hij niet aan het mes plakken.
In plaats van een taart kun je ook gewone chocolade brownies of een ander soort taart gebruiken.
Wil je zelf brownies bakken bekijk dan de instructie ‘Hoe kun je zelf brownies bakken?’ op deze site.

6. Het grand dessert maken

Leg een punt taart op een bord en schep er wat slagroom op. Doe ook een beetje slagroom op het bord en schep op de slagroom een, mooi rond, bolletje ijs. Steek in het ijs een koekje als garnering. Neem een dessert glaasje met citroen sorbetijs en rasp er wat limoenschil op. Zet het glaasje ook op het bord en leg er een paar verse, doormidden gesneden aardbeien naast.
De taart is het lekkerst als je hem warm serveert.
De slagroom op het bord zet het bolletje ijs vast.
Natuurlijk kun je aan dit dessert van alles toevoegen, zoals bijvoorbeeld een beetje mousse, wat extra fruit of een mini puddingtje.
Het glaasje met sorbetijs is ook lekker als een spoon na het hoofdgerecht.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!