1. De voorbereiding
Laat de rollade op kamertemperatuur komen. De tijd hiervoor is afhankelijk van de grootte; een kilo rollade is in één uur op temperatuur.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. De rollade kruiden
Bestrooi de rollade met peper en zout.
3. Een variant: de rollade pikeren met knoflook en kruiden
Maak met een scherp mes kleine inkepingen in de rollade, het zogenaamde pikeren. Vul de inkepingen met een doormidden gesneden teentje knoflook en korte takjes (4 cm) rozemarijn en tijm.
Snijd de inkepingen door de gaten van het netje zodat het netje heel blijft.
4. De rollade aanbraden
Verhit de boter met de olijfolie in een braadpan en braad de rollade op hoog vuur in 4 minuten rondom bruin aan. Keer daarbij het vlees regelmatig.
Gebruik bij voorkeur een niet te grote, ovale braadpan. Een passende pan zorgt voor een optimale warmtecirculatie en voorkomt dat het vlees uitdroogt.
5. De rollade in de oven gaar braden
Zet de braadpan zonder deksel in het midden van de oven en braad de rollade verder gaar. De oventijd is afhankelijk van het gewicht van de rollade. Reken bij 175 graden ongeveer 45 minuten oventijd bij 1 kilo vlees.
Braad de rollade niet op een te hoge temperatuur! De buitenkant is dan te snel gaar en het vlees wordt droog!
6. De rollade keren en bedruipen
Keer voor een gelijkmatige garing de rollade af en toe om.
Bedruip de rollade iedere 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat de rollade uitdroogt.
7. Controleer of het vlees gaar is
Met een
vleesthermometer kun je controleren of de rollade gaar is. Als de rollade gaar is heeft hij een temperatuur van ca. 60 graden.
Je kunt ook voelen of het vlees gaar is. Duw de toppen van je duim en je ringvinger tegen elkaar aan en voel met je andere hand de muis van je hand. Zo voelt een gare rollade.
Ook kun je in het vlees prikken. Is het vocht helder, dan is de rollade gaar.
Vanaf 58 graden op de thermometer is het vlees rosé en vanaf 64 graden is het helemaal gaar. Als de temperatuur verder stijgt, wordt het vlees minder mals.
8. De rollade in plakken snijden
Pak de rollade uit de oven en laat deze 10 minuten met het deksel op de pan rusten.
Verwijder daarna het netje en snijd de rollade in plakken.
Restjes rollade kun je gebruiken als broodbeleg. Rijg een stukje rollade met een olijf of zongedroogde tomaat aan een prikkertje en je hebt een heerlijk borrelhapje.
Meer goede bereidingstechnieken voor vlees, vind je onder de categorie
'Basisrecepten vlees'.