1. De mosselen schoonspoelen
Spoel de mosselen schoon in koud water. Verwijder zo nodig de openstaande schelpen.
2. De mosselen in de schaal leggen
Leg de schelpen met de rauwe mosselen naast elkaar in een escargot- of gewone ovenschaal.
3. De gesloten schelp openen
Neem de schelp tussen duim en wijsvinger en houd hem een beetje schuin. Klop met een krachtige, glijdende beweging de schelp heel iets open. Zet de punt van het mes tussen de twee helften van de schelp en open hem. Scheur de lege kant van de schelp weg. Snijd in de volle kant de mossel los van de schelp, maar laat hem in de schelp liggen (video 0.52-1.14).
Pas op dat je de schelp niet stuk klopt!
4. De kruidenboter maken
Meng de roomboter met de margarine. Roer er de fijngehakte tuinkruiden door, de geperste knoflook en wat peper en zout.
Eventueel kun je nog een paar druppels citroensap en/of een fijngesnipperd sjalotje toevoegen.
Je kunt natuurlijk ook gewoon kant-en-klare kruidenboter gebruiken.
5. De mosselen gaar bakken
Leg op iedere mossel een lepel kruidenboter. Verwarm de oven voor op 250 graden en laat de mosselen in 8 tot 10 minuten in de warme oven gaar bakken met een bruin korstje.
De mosselen gaan rauw de oven in, dus niet van tevoren koken!.
Je kunt dit gerecht serveren als lunch- of als voorgerecht.