Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een tube sjaal (colsjaal) zelf maken en verven?

Omschrijving

Een tubesjaal of colsjaal, met of zonder franje is van een eenvoudig T-shirt snel gemaakt. Daarna kun je de shawl zelf verven in je favoriete kleur met behulp van textielverf. Of je kunt de sjaal knoopverven (tie-dye) waardoor er een soort van batik effect ontstaat. Hoe je dit moet doen kun je zien in de instructievideo. In de handleiding eronder wordt het stap voor stap beschreven.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor de sjaal:
 • Wit (als je gaat verven), gekleurd of gedessineerd katoenen T-shirt in de maat XXXL
 • Scherpe stofschaar
 • Voor het verven:
 • Textielverf, 1 tinnetje
 • Keukenzout, 30 gram
 • Elastiekjes
 • Pollepel
 • Grote pannen (formaat soeppan), 2 stuks
 • Plastic handschoenen
 • Oude kleding

1. De sjaal knippen

Leg het T-shirt plat neer en knip het shirt in de breedte, iets onder de oksels en met een rechte lijn, in tweeën. Het onderste gedeelte is nu de sjaal.
Als je de sjaal wilt verven gebruik dan altijd een 100% katoenen wit T-shirt. Synthetische stof pakt de verf minder goed en polyester helemaal niet.
Zorg dat het T-shirt groot genoeg is om er een sjaal van te maken die je twee keer kunt omslaan. Je krijgt dan een mooie volle sjaal.

2. De franjes knippen

Knip de sjaal aan de ongezoomde kant helemaal rondom in. Knip de stof zover in, als de lengte die je wilt voor de franje. De breedte van de franje kun je ook naar wens bepalen.
Als je de sjaal wilt verven, knip dan de franjes nadat je de sjaal hebt geverfd.

3. De sjaal in één kleur verven

Draai de sjaal in elkaar tot een wrong en bind de uiteinden samen met een elastiekje (zie video 4.11).
Zorg dat het elastiekje niet te strak zit, zodat de verf er onder langs kan!

4. De sjaal tie-dye verven

Pak de bovenkant van de sjaal samen en doe er een elastiekje strak omheen. Doe vervolgens om de 10 cm steeds weer een elastiekje strak om de stof heen, waardoor de sjaal in meerdere stukken wordt verdeeld (zie video 5.00). Ga zo door tot het einde van de sjaal.
Zorg dat de elastiekjes strak genoeg zitten, zodat er geen verf doorheen kan. Dit dus in tegenstelling tot de methode in stap 3.
Bind een bal met een stukje touw op een willekeurige plaats stevig vast in de stof. Je kunt ook meerdere ballen gebruiken. Hoe meer ballen je inbindt, hoe meer motieven je krijgt. Trek het touw goed stevig aan, zodat op deze plaatsen geen verf kan komen en de stof hier zijn oorspronkelijke kleur behoudt. Hoe breder je het touw om de stof bindt, hoe groter het motief wordt.
Gebruik altijd synthetisch touw. Als je katoenen touw gebruikt kan het zijn dat de verf er doorheen dringt.

5. Het verfbad maken

Doe de verfstof in een halve liter gekookt water en roer dit door tot de verf zich volledig heeft vermengd met het warme water.
Vul een grote pan met ruim water en zet de pan op zacht vuur. Giet het water met de verfstof bij het water in de pan. Roer het water goed door en voeg daarna het zout toe. Blijf roeren tot al het zout is opgelost.
Zorg dat je voldoende water hebt om de stof helemaal onder te dompelen.
Lees de gebruiksaanwijzing van de textielverf voor de juiste bereiding van het verfbad.

6. Het verven

Maak de stof nat (niet drijfnat) onder de kraan.
Doe de sjaal in de pan met verf en dompel hem helemaal onder. Blijf roeren en houd daarbij de stof steeds in beweging. Laat het water hierbij tegen de kook aankomen.
Draag bij het verven plastic handschoenen, zo voorkom je dat je je handen mee verft. Doe ook oude kleding aan, voor het geval je een spetter verf knoeit.
Je kunt ook 2 sjaals volgens de 2 verschillende methoden tegelijk verven in dezelfde pan.

7. De stof uitspoelen

Haal na ongeveer 20 minuten de sjaal uit het verfbad en spoel de stof uit onder de kraan totdat het geen kleur meer afgeeft.

8. De elastiekjes verwijderen

Verwijder de elastiekjes en spoel de sjaal nog eens extra goed uit, waarna je hem te drogen hangt. Als de sjaal helemaal droog is kun je, indien gewenst, de franjes gaan knippen.
Was de sjaal de eerste paar keer apart, in verband met het afgeven van kleur.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!