Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Hoe braad je een rollade in de oven en hoe pikeer je een rollade met kruiden?

Omschrijving

Een rollade braden in de oven is een makkelijk recept voor een feestelijk eten. Als variant kun je in de varkensfiletrollade kleine inkepingen maken, het zogenaamde pikeren, en hierin knoflook en kruiden steken. Dit maakt het vlees nog eens een extra feestelijk. In deze instructievideo krijg je uitleg over de manier waarop je dit moet doen. In de handleiding hieronder kun je de ingrediënten, de benodigdheden en het recept nog eens nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Braadpan
  • 1 varkensfilet rollade, gewicht naar keuze
  • peper en zout
  • 150 g boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Voor het pikeren (indien gewenst):
  • teentjes knoflook, gepeld
  • takjes rozemarijn
  • takjes tijm
  • (hoeveelheden kruiden afhankelijk van de grootte van de rollade en het aantal inkepingen)
  • Overige benodigdheden:
  • Vleesthermometer
  • Rolladetouw

1. De voorbereiding

Laat de rollade op kamertemperatuur komen. De tijd hiervoor is afhankelijk van de grootte; een kilo rollade is in één uur op temperatuur.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. De rollade kruiden

Bestrooi de rollade met peper en zout.

3. Een variant: de rollade pikeren met knoflook en kruiden

Maak met een scherp mes kleine inkepingen in de rollade, het zogenaamde pikeren. Vul de inkepingen met een doormidden gesneden teentje knoflook en korte takjes (4 cm) rozemarijn en tijm.
Snijd de inkepingen door de gaten van het netje zodat het netje heel blijft.

4. De rollade aanbraden

Verhit de boter met de olijfolie in een braadpan en braad de rollade op hoog vuur in 4 minuten rondom bruin aan. Keer daarbij het vlees regelmatig.
Gebruik bij voorkeur een niet te grote, ovale braadpan. Een passende pan zorgt voor een optimale warmtecirculatie en voorkomt dat het vlees uitdroogt.

5. De rollade in de oven gaar braden

Zet de braadpan zonder deksel in het midden van de oven en braad de rollade verder gaar. De oventijd is afhankelijk van het gewicht van de rollade. Reken bij 175 graden ongeveer 45 minuten oventijd bij 1 kilo vlees.
Braad de rollade niet op een te hoge temperatuur! De buitenkant is dan te snel gaar en het vlees wordt droog!

6. De rollade keren en bedruipen

Keer voor een gelijkmatige garing de rollade af en toe om.
Bedruip de rollade iedere 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat de rollade uitdroogt.

7. Controleer of het vlees gaar is

Met een vleesthermometer kun je controleren of de rollade gaar is. Als de rollade gaar is heeft hij een temperatuur van ca. 60 graden.
Je kunt ook voelen of het vlees gaar is. Duw de toppen van je duim en je ringvinger tegen elkaar aan en voel met je andere hand de muis van je hand. Zo voelt een gare rollade.
Ook kun je in het vlees prikken. Is het vocht helder, dan is de rollade gaar.
Vanaf 58 graden op de thermometer is het vlees rosé en vanaf 64 graden is het helemaal gaar. Als de temperatuur verder stijgt, wordt het vlees minder mals.

8. De rollade in plakken snijden

Pak de rollade uit de oven en laat deze 10 minuten met het deksel op de pan rusten.
Verwijder daarna het netje en snijd de rollade in plakken. De rollade in plakken snijden
Restjes rollade kun je gebruiken als broodbeleg. Rijg een stukje rollade met een olijf of zongedroogde tomaat aan een prikkertje en je hebt een heerlijk borrelhapje.
Meer goede bereidingstechnieken voor vlees, vind je onder de categorie 'Basisrecepten vlees'.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!