1. Deeg maken
Bereidt volgens het gewenste recept het deeg. Om deze handleiding meer tot de verbeelding te laten spreken geven wij hieronder het recept voor een quiche bodem.
Voor een quiche met een doorsnede van 26 cm gebruik je:
200 gram bloem
100 gram koude roomboter
1 losgeklopt ei
1 tl citroensap of azijn
1 - 2 el ijskoudwater
Bloem zeven
Snufje zout toevoegen
Koude boter in blokjes toevoegen
Mengen tot het geheel op broodkruimels lijkt
Ei, citroensap & water toevoegen
Geheel kort doorkneden
Deeg inpakken in plastic folie en minimaal 30 minuten laten rusten in de koelkast.
2. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 200C˚/ gasstand 6.
Je kan het deeg ook uitrollen tussen twee vellen bakpapier. Dit voorkomt dat het deeg blijft vastplakken aan het werkblad en geeft minder 'zooi' op je werkblad.
3. Bakvorm invetten
Vet je bakvorm in met wat (gesmolten) boter, olie of speciale bakspray.
4. Leg het deeg in de bakvorm
Leg het deeg in de ingevette bakvorm. Dit gaat het makkelijkst door het deeg om de deegroller te rollen. Het deeg behoudt op deze manier zijn vorm en de kans op scheuren in het deeg wordt op deze wijze geminimaliseerd.
Druk het deeg goed in de vorm en verwijder het overtollige deeg met een mesje of door met de deegroller over de bovenkant van de bakvorm te rollen.
5. Bakbonen toevoegen
Leg over het deeg een vel bakpapier dat iets groter is dan de bakvorm en vul deze met bakkiezels of gedroogde peulvruchten.
Je kan diverse middelen gebruiken om blind te bakken. In kookwinkels zijn speciale bakkiezels verkrijgbaar. Het nadeel van deze kiezels is dat ze vrij prijzig zijn. In plaats van bakkiezels kan je ook gedroogde peulvruchten of rijst gebruiken. Nadat de rijst of peulvruchten in de oven zijn gebakken, zijn deze niet meer geschikt om te consumeren. Uiteraard zijn de rijst of peulvruchten wel geschikt om meerdere malen te herbruiken.
6. Bodem bakken
Bak de bodem 15 minuten in de oven. De bodem is na het bakken geschikt voor verdere verwerking.