1. De voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng 1,5 liter water aan de kook. Boen de pompoen met een schuursponsje schoon.
Als je de pompoen goed schoonboent kun je de schil laten zitten.
2. De pompoen snijden
Hak de pompoen doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snij de pompoen in repen en daarna in blokjes.
Leg bij het snijden de pompoen op de platte kant, dan kan deze niet wegglijden.
3. De croutons bakken
Snij de sneetjes brood in blokjes. Snipper een teentje knoflook. Doe de blokjes brood in een braadslede en strooi er de gesnipperde knoflook, iets zout en wat olijfolie over. Bak het brood in de oven op 180 graden in 15 minuten knapperig en bruin.
4. De bouillon maken
Voeg aan 1,5 liter kokend water 2 bouillonblokjes toe. Roer de bouillon af en toe even door tot de blokjes volledig zijn opgelost.
5. De knoflook en de ui fruiten
Snipper grof een ui en snij 2 teentjes knoflook in plakjes. Giet een scheutje olijfolie in een grote pan en laat de olie heet worden. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit deze kort aan.
6. De soep koken
Doe nu ook de pompoenblokjes in de pan en schenk de bouillon erbij. Laat alles ongeveer 15 minuten koken.
7. De kaas raspen
Rasp, terwijl de soep kookt, de kaas en hak de peterselie fijn.
8. De soep pureren
Controleer of de pompoen, en vooral ook de schil, gaar is. Zo ja, dan kun je de soep pureren met een staafmixer.
Is de soep wat te dik, dan kun je er nog een beetje bouillon bij schenken.
9. De soep op smaak brengen
Breng de soep op smaak met chilipoeder.
10. De soep opdienen
Schep de soep in de kommen, strooi er de croutons over en de geraspte kaas en garneer het geheel met wat gehakte peterselie.