1. Voorbereiding
Begin met de volgende voorbereidingen voordat je de stengels gaat maken:
- Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breek boven een kopje of kommetje het ei en klop dit los met een vork. Zet dit even opzij.
3. Het bladerdeeg uitrollen
Verwijder na het ontdooien voorzichtig de plastic tussenvelletjes van alle bladerdeegplakjes en stapel de plakjes op elkaar. Bestuif je werkblad licht met bloem en rol de stapel deegplakjes uit met een (met bloem bestoven) deegroller tot een grote rechthoekige lap bladerdeeg van zo’n 20 centimeter breed.
Rol het bladerdeeg eerst horizontaal uit, draai vervolgens de lap deeg een kwartslag en rol het deeg nog een keer horizontaal uit. Zo zorg je ervoor dat de lap bladerdeeg overal even dik is.
4. De lap bladerdeeg in stroken snijden
Snijd nu de rechthoekige lap deeg in de lengte in lange stroken van ongeveer 2 centimeter breed. De stroken vormen de basis van je soep- of kaasstengels. Voor een leuk eindresultaat kun je de repen in breedte laten variëren. Leg daarna de repen bladerdeeg op de bakplaat, waarbij je de stroken recht kunt laten, maar ook kunt draaien in een spiraalvorm om de soepstengels of kaasstengels extra feestelijk te maken.
5. Kaasstengels, zoute stengels of andere varianten maken
De bladerdeeg soepstengels kun je naar wens in allerlei leuke varianten maken. Snijd de uiteinden van de repen deeg mooi recht af en bestrijk het deeg met het losgeklopt ei.
- Voor het maken van kaasstengels of zoute stengels kun je de bladerdeeg stengels bestrooien met grof geraspte kaas of grof zeezout.
- Liever een kruidige soepstengel? Gebruik dan als strooisel kruiden.
- Met zaden kun je heerlijke soepstengels van bladerdeeg maken met sesamzaad, maanzaad of ander zaad erop.
- Ook fijngehakte noten zijn lekker en origineel om te gebruiken en om de bladerdeeg stengels mee te decoreren.
Zo kun je eindeloos variëren en de bladerdeeg hapjes helemaal naar eigen wens maken.
6. De soepstengels of kaasstengels bakken
Zet de bakplaat met de stengels in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar en mooi bruin. De bladerdeeg soepstengels zijn klaar als ze bovenop goudbruin zijn en aan de zijkanten getint.
Haal de bakplaat met de stengels uit de oven en laat ze afkoelen. Serveer de stengels op een mooi bord of in een leuke schaal.
Gedraaide bladerdeeg stengels zijn ook leuk om rechtop in een glas te serveren.
Bladerdeeg stengels kun je ook makkelijk van tevoren maken. Je kunt ze na het bakken 2 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel.