Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid03

Redactielid03
Heeft 45 instructies gemaakt

Hoe maak je soepstengels of kaasstengels van bladerdeeg?

Omschrijving

Hoe je simpel en snel bladerdeeg soepstengels of kaasstengels kunt maken, leer je in dit recept. Zelfgemaakte soepstengels zijn lekker om te serveren bij een kom warme soep. Ook zijn ze erg leuk om op te dienen als zelfgemaakte bladerdeeg hapjes tijdens een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid. In deze kookvideo leer je hoe je verschillende varianten kunt maken, waaronder zoute stengels, bladerdeeg stengels met sesamzaad, stengels met kruiden of kaasstengels. Zowel het maken van rechte stengels als gedraaide bladerdeeg stengels wordt uitgelegd. Veel plezier met het bereiden ervan!

Handleiding
Benodigdheden
  • Bladerdeeg
  • Bloem, ongeveer 2 handjes
  • Deegroller
  • Scherp mes
  • Ei, 1 stuk
  • Bakkwastje
  • Grof geraspte kaas
  • Grof zeezout
  • Naar keuze:
  • Kruiden, zoals rozemarijn, oregano of italiaanse kruiden
  • Zaden, zoals sesamzaad of maanzaad
  • Noten fijngehakt

1. Voorbereiding

Begin met de volgende voorbereidingen voordat je de stengels gaat maken:
  • Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breek boven een kopje of kommetje het ei en klop dit los met een vork. Zet dit even opzij.

2. De plakjes bladerdeeg ontdooien

Om de soepstengels of kaasstengels te maken, start je vervolgens met het ontdooien van de plakjes bladerdeeg. Haal de bladerdeegplakjes uit de verpakking, leg ze met de plastic tussenvelletjes aan de onderkant op het werkblad en laat ze ontdooien. Het ontdooien duurt ongeveer 5 à 10 minuten.

3. Het bladerdeeg uitrollen

Verwijder na het ontdooien voorzichtig de plastic tussenvelletjes van alle bladerdeegplakjes en stapel de plakjes op elkaar. Bestuif je werkblad licht met bloem en rol de stapel deegplakjes uit met een (met bloem bestoven) deegroller tot een grote rechthoekige lap bladerdeeg van zo’n 20 centimeter breed.
Rol het bladerdeeg eerst horizontaal uit, draai vervolgens de lap deeg een kwartslag en rol het deeg nog een keer horizontaal uit. Zo zorg je ervoor dat de lap bladerdeeg overal even dik is. Het bladerdeeg uitrollen

4. De lap bladerdeeg in stroken snijden

Snijd nu de rechthoekige lap deeg in de lengte in lange stroken van ongeveer 2 centimeter breed. De stroken vormen de basis van je soep- of kaasstengels. Voor een leuk eindresultaat kun je de repen in breedte laten variëren. Leg daarna de repen bladerdeeg op de bakplaat, waarbij je de stroken recht kunt laten, maar ook kunt draaien in een spiraalvorm om de soepstengels of kaasstengels extra feestelijk te maken. De lap bladerdeeg in stroken snijden

5. Kaasstengels, zoute stengels of andere varianten maken

De bladerdeeg soepstengels kun je naar wens in allerlei leuke varianten maken. Snijd de uiteinden van de repen deeg mooi recht af en bestrijk het deeg met het losgeklopt ei.
  • Voor het maken van kaasstengels of zoute stengels kun je de bladerdeeg stengels bestrooien met grof geraspte kaas of grof zeezout.
  • Liever een kruidige soepstengel? Gebruik dan als strooisel kruiden.
  • Met zaden kun je heerlijke soepstengels van bladerdeeg maken met sesamzaad, maanzaad of ander zaad erop.
  • Ook fijngehakte noten zijn lekker en origineel om te gebruiken en om de bladerdeeg stengels mee te decoreren.
Zo kun je eindeloos variëren en de bladerdeeg hapjes helemaal naar eigen wens maken. Kaasstengels, zoute stengels of andere varianten maken

6. De soepstengels of kaasstengels bakken

Zet de bakplaat met de stengels in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar en mooi bruin. De bladerdeeg soepstengels zijn klaar als ze bovenop goudbruin zijn en aan de zijkanten getint.
Haal de bakplaat met de stengels uit de oven en laat ze afkoelen. Serveer de stengels op een mooi bord of in een leuke schaal. De soepstengels of kaasstengels bakken
Gedraaide bladerdeeg stengels zijn ook leuk om rechtop in een glas te serveren.
Bladerdeeg stengels kun je ook makkelijk van tevoren maken. Je kunt ze na het bakken 2 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!