1. De zoutkorst maken
Roer het zout, de bloem, 3 eetlepels van de tijm en het water voorzichtig een beetje door elkaar zodat bij het mixen niet alles wegspat.
Mix daarna met de mixer deze ingrediënten voorzichtig tot deeg.
Kneed het deeg met de hand een beetje na tot een soepele, elastische bal en leg deze, verpakt in keukenpapier, ongeveer een uur in de koelkast.
2. Het deeg uitrollen
Haal het deeg uit de koelkast, leg het op een groot stuk keukenpapier en rol het deeg met een deegroller uit tot een grote, dunne plak.
3. De kip vullen
Strooi royaal peper en zout in het binnenste van de kip. Stop er een halve, doormidden gesneden, citroen in, twee doormidden gesneden teentjes knoflook, een eetlepel gevriesdroogde tijm en een eetlepel gevriesdroogde rozemarijn.
In plaats van een kip kun je ook een kalkoen gebruiken. De instructie blijft hetzelfde.
4. De kip opbinden
Leg de kip met de pootjes omhoog op het werkblad.
Neem een stuk keukentouw , bind de pootjes bij elkaar en knoop het touw dicht met een dubbele knoop.
Haal vervolgens één stuk van het touw tussen de filet en de poot langs, onder de 2 vleugels door naar de andere kant van de kip en aan deze kant weer tussen de filet en de poot langs naar de beginknoop.
Draai het touw nog een keer om de pootjes en knoop de eindjes van het touw samen.
Knip het touw daarna kort af.
In de instructievideo wordt duidelijk getoond hoe je de kip moet opbinden.
5. De kip in het deeg vouwen
Draai de kip om en leg hem, met de pootjes aan de onderkant, in het midden van de plak deeg.
Vouw één kant van het deeg samen met het papier om de kip heen en druk het deeg stevig aan.
Klap het papier terug en vouw de andere helft van het deeg op dezelfde manier om de kip heen, waarbij vooral de naden goed moeten sluiten.
Snijd aan de zijkanten het deeg mooi recht af en vouw de randjes goed naar binnen toe.
Het is belangrijk dat de naden van het deeg goed zijn gesloten, zodat het zout in het deeg zijn smaak niet kan afgeven!
6. De kip in de schaal doen
Laat de kip op het papier liggen. Pak een ovenvaste braadschaal, zet deze over de kip heen en draai met behulp van het papier de schaal met de kip erin om. Verwijder nu het papier en druk het deeg rondom en op de naden nog even goed aan.
7. De kip braden
Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden en laat de kip in ca. 55 minuten gaar worden.
8. De zoutkorst verwijderen
Haal de schaal uit de oven en laat hem 10 minuten staan om het vlees iets te laten afkoelen.
Knip daarna met een schaar de harde, krokante korst open, haal de korst van de kip af en gooi de te zoute korst weg.
Deel de kip op en verdeel het vlees over de borden. Garneer de stukjes kip met een toefje peterselie.