Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 338 instructies gemaakt

Hoe bereid je een stamppot van spruiten met gebraden worst?

Omschrijving

Met spruiten kun je heerlijke, winterse gerechten maken, zoals bijvoorbeeld een stamppot. Niet moeilijk en snel klaar. Bovendien een erg gezonde maaltijd, want spruiten zitten boordevol vitaminen. En weer eens wat anders dan stamppot boerenkool, zuurkool of andijvie.
Deze instructievideo laat zien hoe je dit gerecht kunt bereiden. Het recept en de ingrediënten vind hieronder in de geschreven handleiding.
Bron: boschhuishoud

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 4 personen:
  • 750 gr spruiten
  • 1 kg aardappelen
  • 2 verse worsten
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 rode uien
  • 2 glazen port
  • 2 eetlepels bessengelei
  • 1,5 dl melk
  • 40 g boter
  • peper en zout

1. De aardappelen koken

Was de geschilde aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan en kook ze met water en zout gaar.

2. De spruiten koken

Verwijder van de spruiten de buitenste, lelijke blaadjes. Was ze en doe ze in een pan met kokend water. Kook de spruiten op een laag vuur gaar.
Om ook de harde onderkant van de spruit goed gaar te laten worden, kun je deze een klein sneetje geven.

3. De uien en knoflook snijden

Pel de uien en snijd ze in ringen. Snipper de knoflook.

4. De uiensaus bereiden

Smelt wat boter in een koekenpan en bak hierin de worst rondom bruin. Voeg de uien toe, de knoflook, de takjes rozemarijn, de port en de bessengelei. Laat dit alles op laag vuur 10 minuten stoven.

5. De stamppot maken

Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en stamp ze fijn. Voeg de hete melk en de boter toe en klop de puree met een mixer of garde luchtig. Giet de spruiten af, stamp ze een beetje fijn en schep ze door de puree. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.

6. De stamppot opdienen

Schep wat stamppot op een bord, wat uiensaus ernaast en leg de in plakjes gesneden worst er dakpansgewijs bij. Smakelijk eten!
Het is heel logisch dat kinderen geen spruitjes lusten:
"als er thuis spruitjes op staan, moet je eens een zilveren lepeltje mee laten koken. Zet het met een wasknijper rechtop. Al gauw wordt het gedeelte dat onder water steekt pikzwart. Dat wijst erop dat ze een beetje giftig zijn. Het zilver wordt zwart van de zwavel die in de spruitjes zit. Kinderen kunnen niet goed tegen zwavel. Hun ingewanden protesteren daarom tegen de zwavel en hun neus waarschuwt ze: spruitjes stinken.", aldus Midas Dekkers.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!