1. De aardappelen koken en stampen
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in ruim kokend water met zout in ca. 25 minuten gaar. Giet ze af en laat ze 10 minuten met het deksel op de pan uitdampen. Stamp ze fijn met een pureestamper en laat ze iets afkoelen.
Gebruik kruimige aardappelen want die zorgen voor de zachte, fluweelachtige structuur van het deeg!
2. Het deeg kneden
Voeg een ei toe aan de puree. Splits het tweede ei en voeg hiervan alleen de dooier toe, samen met 100 g bloem, 100 g vers geraspte Parmezaanse kaas en 1 theelepel zout. Roer alles goed door elkaar. Bestuif je handen en het werkblad met bloem. Schep de puree op het werkblad en kneed dit in een paar minuten tot een samenhangend en soepel deeg.
3. De gnocchi vormen
Verdeel het deeg in 4 stukken en rol elk stuk uit tot een rol van 1,5 cm dik. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm en duw met de tanden van een vork aan één kant een ribbelpatroon in het deeg.
Het voordeel van de ribbels is dat de saus beter blijft hangen.
4. De gnocchi koken
Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg als het water kookt wat zout toe en laat de gnocchi in 4 porties in het water zakken. Ze zijn gaar als ze, na ongeveer 2 minuten, boven komen drijven. Neem de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een warme schaal. Serveer de gnocchi met gesmolten boter en verse geraspte Parmezaanse kaas. Lekker!
Je kunt de gnocchi warm houden door er losjes een stukje aluminiumfolie overheen te leggen, met de glimmende kant naar beneden om de warmte optimaal vast te houden.
Je kunt gnocchi van aardappelen heel goed combineren met verschillende sausen, kazen, allerlei vleessoorten en alle soorten groenten.
5. Gnocchi met een saus van tuinbonen en spekjes
Maak de gnocchi zoals beschreven in stap 1, 2 en 3.
6. De saus maken
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak 250 gr spekblokjes in ca.6 minuten knapperig. Snipper 2 uien, voeg ze bij het spek en bak ze 1 minuut mee. Meng de bevroren tuinbonen erdoor en bak ze in 5 tot 6 minuten beetgaar. Voeg de crème fraîche toe en breng de saus zo nodig op smaak met peper en zout.
7. De gnocchi koken en het gerecht afmaken
Kook de gnocchi in ruim kokend water gaar zoals in stap 4 beschreven. Schep ze uit de pan en houd de gnocchi afgedekt warm. Meng de gnocchi met de saus en verdeel dit over de borden. Garneer met rucola en schaaf met behulp van een kaasschaaf er flinters pecorino romano kaas over. Eet smakelijk.