Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 402 instructies gemaakt

Hoe kun je stoppen met roken? Tips.

Hoe kun je stoppen met roken? Tips.
Omschrijving

Het opgeven van je nicotine-verslaving is nooit makkelijk. Zowel fysiek als psychisch vergt het een boel doorzettingsvermogen en het doorbreken van je rituelen is van grote invloed op de kans van slagen. Ook de steun vanuit je sociale omgeving kan een steentje bijdragen. In deze handleiding vind je tips om jouw nicotine-verslaving de baas te worden en valkuilen in kaart te brengen.

Handleiding

1. Identificeer je redenen om te stoppen

Ga na wat voor jou de redenen zijn dat je wilt stoppen met roken. Zet de redenen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn op papier, zoals ziektes, de gezondheid van je kinderen, je conditie, etc. Lange termijn drijfveren maken het stoppen betekenisvoller.

2. Stel een datum

Prik een datum waarop je wilt stoppen. Vergroot de kans van slagen door een datum te kiezen die minimaal een week in het vooruitzicht ligt. Maak de overbruggingsperiode echter niet te lang: van uitstel komt immers afstel. Begin alvast met het afbouwen van je nicotineconsumptie gedurende deze periode; de dag waarop je definitief stopt zal minder zwaar vallen als je het roken geleidelijk afbouwt.

3. Betrek je omgeving

Laat je omgeving weten dat je gaat stoppen. Door je vrienden en familie bij je plan te betrekken zal je gevoel van verantwoording toenemen. Je kunt hen vragen je te steunen en daarnaast duidelijk aangegeven wat jou helpt om je van het stoppen vol te houden (zoals niet roken in jouw bijzijn). Moedig een vriend aan om ook te stoppen, een verslaving overwinnen is altijd makkelijker als je een maatje hebt.

4. Breng valkuilen in kaart

Zet voor jezelf op papier welke momenten voor jou het moeilijkst zullen worden, zoals na het eten of in het weekend. Op deze manier word je jezelf bewust van triggers en kun je proberen om op een andere manier invulling te geven aan deze momenten.

5. Doorbreek je routines

Doorbreek je routines vanaf de dag dat je stopt. Deze dag wordt de dag waarop je een nieuwe start maakt dus maak er een succes van door de valkuilen die je in kaart hebt gebracht, te vermijden. Als je routine 's morgens eruit bestond om na het opstaan de hond uit te laten, te douchen, een sigaret te roken en te ontbijten dan kun je die routine doorbreken door bijvoorbeeld te ontbijten en direct daarna de hond uit te laten.

6. Houd jezelf bezig

Blijf bezig en begin aan iets nieuws dat je afleiding kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, yoga, het kijken van een film, etc. Alles dat jou mentaal afleiding biedt is een geschikte activiteit. Probeer plekken waar veel gerookt wordt idealiter te vermijden.

7. Zet je gevoelens op papier

De eerste weken nadat je gestopt bent zijn lastig dus probeer je emoties, sterke en zwakke momenten op papier te zetten. Aan de hand van deze registratie is het makkelijker voor jezelf om na te gaan waar de triggers vandaan komen en op welke momenten jij heil zoekt in het roken. Als je het schrijven een aantal maanden volhoudt dan zal dit een goede reflectie bieden en helpt dit je om zwaktes te herleiden bij een eventuele toekomstige terugval.

8. Beloon jezelf

Beloon jezelf voor iedere rookvrije dag! Denk bijvoorbeeld aan een spaarpot waarin je geld stopt dat je bespaart nu je geen sigaretten meer hoeft te kopen. Stop iedere dag een bedrag hiervoor in deze spaarpot. Je zult ervan versteld staan hoe snel je geld bij elkaar hebt waarvan je iets leuks kunt gaan doen (b.v. een dagje uit, een ontspannende massage of shoppen).

Veel succes, je kunt het!
De belangrijkste giftige stoffen in tabaksrook zijn:
* teer - veroorzaker van de rokershoest
* nicotine - verslavende stof die o.a. hoge bloeddruk veroorzaakt en beschadiging en vernauwing van de bloedvaten
* koolmonoxide - zorgt voor een slechtere lichamelijke conditie, beschadigt de vaatwand
* stikstofmonoxide - beschadigt de vaatwand, en zet in de vaatwand een fysiologisch mechanisme in gang dat leidt tot atherosclerose
(bron: wikipedia)
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!