Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid04

Redactielid04
Heeft 17 instructies gemaakt

Verjaardag vieren in coronatijd: handige tips

Verjaardag vieren in coronatijd: handige tips
Omschrijving

Hoe kun je een verjaardag of feestje vieren in coronatijd? Met een aantal handige tips kun je op een makkelijke manier en met wat kleine aanpassingen er toch een feestelijke dag van maken. Zo zorg je ervoor dat alle genodigden zich prettig voelen en voldoe je zoveel mogelijk aan de geldende corona richtlijnen. Met deze tips kunnen jouw gasten ontspannen op je verjaardag komen en worden de risico’s om elkaar te besmetten zoveel mogelijk beperkt.
Het vergt misschien wat aanpassingen, maar we hopen dat je ook in deze tijd van corona alsnog een leuke dag zult beleven!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Aantal gasten en werken met shifts

Bedenk van tevoren hoeveel mensen je in deze tijd in je huis wilt en mag hebben, waarbij je onderling voldoende afstand (minimaal 1,5 meter) kunt aanhouden. Op basis van deze berekening ga je shifts maken. Je kunt jouw verjaardag op meerdere dagen vieren, maar ook in 2 shifts op een dag. Nodig bijvoorbeeld een aantal gasten uit van 9:00 tot 12:00 uur en een aantal gasten van 13:30 tot 17:00 uur.
Houd altijd de overheidsmaatregelen in de gaten die op dat moment gelden. Het werken met shifts bij het ontvangen van gasten is, afhankelijk hiervan, niet altijd mogelijk.
Prettig is om tussen de 2 shifts door een pauze in te plannen zodat je bijvoorbeeld kunt lunchen, maar ook de ruimte weer kunt schoonmaken. Denk daarbij aan het afnemen van tafelbladen, deurklinken en leuningen van stoelen.

2. Inschrijven op de dagdelen

Geef aan je gasten ruim van tevoren aan dat ze zich kunnen inschrijven op de gewenste dagdelen en dat er een maximum aan zit. Leg uit dat je het graag voor iedereen fijn wilt maken door dit zo te doen. Niet alle genodigden zullen het nodig vinden, maar je wilt graag met iedereen rekening houden in deze coronatijd, ook met gasten die zich momenteel ongemakkelijk voelen onder de situatie.
Maak een lijstje met het aantal erop dat er maximaal op het dagdeel kan komen en vul daarop in wie er wanneer komt. Zo houd je voor jezelf een duidelijk overzicht.

3. Vraag je gasten om medewerking

Vind jij het belangrijk dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt? Of zijn er bijvoorbeeld gasten waarvan je weet dat zij zich snel ongemakkelijk voelen of die binnen de risicogroep vallen? Zorg dan voor een ontspannen setting door iedereen op voorhand op de hoogte te stellen van jouw regels en verzoek je gasten om deze te respecteren, ook als zij er zelf anders in staan. Hetzelfde geldt voor kinderen die mee komen naar de verjaardag. Ook vanuit hen is het prettig als zij zich houden aan de corona richtlijnen. Zo zorg je voor een fijne en veilige omgeving voor al je genodigden.

4. Binnen of buiten vieren?

Heb je de keuze, vier je feestje of verjaardag in deze coronatijd dan buiten. Heb je geen tuin, dan kun je met vrienden of familie bijvoorbeeld het park in gaan. Vier je het binnen, houd dan de coronaregels aan die op dat moment gelden.
Denk ook aan een partytent, overkapping of een paar grote parasols als je jouw verjaardag buiten viert. Zo ben je voorbereid op verschillende weersomstandigheden.

5. Zitplaatsen op afstand klaarzetten

Zet de stoelen van tevoren klaar. Gasten gaan meestal zitten of staan hoe het is opgesteld. Houd tussen de zitplaatsen de voorgeschreven afstand van 1,5 meter aan. Ook statafels kunnen handig zijn, zodat gasten daar omheen kunnen gaan staan. Zorg ook bij de statafels voor voldoende afstand.

6. Serveren van drankjes

In coronatijd is het handig om tijdens het vieren van je verjaardag met een aantal zaken rekening te houden bij het serveren van drankjes. Het beste is als de gasten zichzelf bedienen, helemaal bij een tweede ronde waarvoor hetzelfde glas of bekertje wordt gebruikt. Dit voorkomt dat verschillende personen dezelfde glazen of bekers aanraken. Pak het met de drankjes verder coronaproof aan door:
  • Wegwerpbekertjes te kopen. Er zijn ook papieren bekertjes te koop als je wat extra om het milieu wilt denken.
  • Zet het drinken met de bekertjes op een tafel zodat de gasten zichzelf kunnen bedienen. Zet de bekertjes ondersteboven, zodat de gast alleen zijn eigen bekertje hoeft aan te raken. Gasten kunnen zo zelf hun drankjes inschenken.
  • Zet er desinfecterende handgel bij zodat gasten na het inschenken eventueel hun handen nog kunnen reinigen (omdat iedereen natuurlijk nog wel de pakken/flessen drinken zal aanraken). Je kunt er ook voor kiezen om iemand bij de tafel de gasten te laten bedienen, zodat diegene de drankjes kan inschenken of bijschenken en de pakken en flessen niet steeds rouleren.
  • Laat de gast eventueel zelf zijn bekertje weggooien of glas wegzetten als hij of zij naar huis gaat.
Ook bij koffie of thee kun je de koffie- en theekan op tafel zetten of de koffie en thee door de gasten zelf laten inschenken in de keuken. Gebruik eventueel wegwerp roerstaafjes.
Vergeet niet om ook zelf goed je handen te wassen als je bekers of glazen van anderen vastpakt.

7. Serveren van taart, hapjes en andere snacks

Wat betreft versnaperingen is het verstandig om eten neer te zetten waar niet iedereen met zijn handen in gaat zitten.
Op de volgende manieren kun je tijdens je feestje op een corona verantwoorde manier lekkers serveren:
  • Serveer in plaats van één grote taart die in stukken gesneden moet worden en die je daardoor steeds aanraakt, een aantal kleine taartjes of voorgesneden punten gebak. Denk aan tompoucen, moorkoppen of andere gebakjes. Deze zijn met de voorzorgsmaatregelen die gelden door de bakker gemaakt. Je kunt ze met een taartschep rechtstreeks uit de doos serveren.
  • Zorg dat op de tafel ook wegwerp bordjes en wegwerpvorkjes staan. Dan kunnen de gasten zelf een bordje en vorkje pakken. De gast kan zelf zijn bordje en vorkje weggooien na het eten van het gebak, dat maakt het wel zo makkelijk en zorgt voor de minste contactmomenten.
  • Koop kleine uitdeelzakjes chips en nootjes en doe deze bijvoorbeeld in een feestelijke mand of schaal, waar iedereen ze makkelijk uit kan pakken. Zo heeft elke gast zijn eigen snack. Je kunt er eventueel ook nog (wegwerp)bakjes bij geven om het in te doen.
  • Wil je het feestelijker en luxer aanpakken? Bestel of maak dan luxere hapjes als toastjes en zorg dat deze voorbereid klaar staan om zo te kunnen serveren. Of maak kleine bordjes met verschillende snacks erop die gasten kunnen pakken.
  • Kies je toch ervoor om schaaltjes met nootjes of andere snacks neer te zetten? Voorzie deze dan van lepels. Zet ook hier desinfecterende gel bij zodat iedereen zijn handen en daarmee ook de lepels vrij houdt van bacteriën.
Serveer geen taart of gebakjes met kaarsjes die uitgeblazen moeten worden. Tijdens het uitblazen komen er minuscule speekseldruppeltjes op de taart terecht. Dat is in deze tijden van corona natuurlijk niet zo handig.
Bij het eten van nootjes en andere kleine snacks is de kans groot dat je handen in aanraking komen met je mond (en dus speeksel), wanneer je aan het eten bent. Om die reden is het beter om te werken met toast of andere snacks van groter formaat.

8. Handgel met alcohol neerzetten

Zorg dat er op een centraal punt handgel met alcohol (of een vergelijkbaar product) staat. Zo kunnen gasten hun handen zo vaak desinfecteren als prettig is.

9. Algemene richtlijnen en overheidsadviezen

Houd je aan de algemene richtlijnen en verzoek je gasten om hetzelfde te doen. Voelt iemand zich niet helemaal lekker of is diegene verkouden? Dan zal deze gast helaas dus thuis moeten blijven. Begroet elkaar op afstand, schud geen handen en geef elkaar zeker geen zoenen op de wang. Het is even wennen, helemaal met een jarige job, maar afstand levert de grootste bijdrage aan het minimaliseren van verspreiding van het virus. Hoe fijn het ook is om elkaar aan te raken… beter is om dit nu even te laten. Ook tijdens een verjaardag.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!