Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Koffie (cappuccino) schenken met een hartje in het melkschuim

Omschrijving

Cappuccino, caffè latte (ofwel: koffie verkeerd) of caffè macchiato......je kunt ze allemaal schenken met een boodschap in het melkschuim! Er zijn verschillende figuren die je met melkschuim in je koffie kunt maken, zoals een romantische hartje. Bekijk de instructievideo en verras je geliefde op Valentijnsdag -of gewoon zomaar- met een creatief en romantisch kopje koffie!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • espresso of sterke koffie
  • volle melk of halfvolle melk met koffiemelk
  • espresso apparaat of melkopschuimer
  • ruime koffiekop
  • melkkannetje

1. De espresso maken

Maak de espresso en schenk de koffie in een kop. Gebruik niet te veel koffie, maar gewoon ⅓ kopje. Houd je van lekker sterk? Gebruik dan om een sterkere cappuccino te maken niet méér espresso, maar kies een sterkere koffiesoort. Een donkere koffieboon is meestal sterker van smaak.

2. Het melkschuim maken

Neem koude volle melk of halfvolle melk met een scheut koffiemelk. Vul je melkschuimer of melkkan met melk en schuim vervolgens de melk op. Blaas wat minder lucht in de melk dan gebruikelijk, waardoor het schuim iets dunner (minder lobbig) wordt. Je kunt natuurlijk ook de eerste dot schuim uit de kan schenken, zodat je het wat dunnere schuim overhoudt.
Koude melk schuimt makkelijker dan hete melk.
Het mooiste hartje maak je met melkschuim dat wat minder lobbig is dan gebruikelijk voor een cappuccino.

3. De kop tot de helft vullen

Draai voordat je gaat schenken de koffie en de gestoomde melk een paar keer rond (walsen) in de kop en de melkkan. Houd de kop een beetje schuin met de kan een stuk boven de kop en schenk de melk hoog door de koffielaag heen. Maak bij het schenken een draaiende beweging (zie video 0.35). De kop tot de helft vullen

4. Het hartje schenken

Is je kop halfvol, laat dan de melkkan zakken tot aan de kop. Schenk nu de melk in het midden van de kop en blijf in deze positie doorschenken. Als de kop bijna gevuld is, haal je de kan iets omhoog en schenk je af met een dun recht lijntje door het midden van de witte stip schuim heen, om zo het hartje te maken (zie video 0.43 - 0.50). Het hartje schenken
Bekijk voor het afschenken deze handeling goed in de video.
Als de kop tot 2/3 is gevuld kun je door met je melkkan een tik op de rand van de kop te geven wat meer schuim laten meekomen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!