1. Wat is een pistonmachine?
Een pistonmachine staat ook wel bekend als een halfautomatische espressomachine. Bij een pistonmachine voer je een aantal handelingen zelf uit bij het zetten van de koffie. Dit werkt dus anders dan bij een volautomatische koffiemachine, die de koffie volledig voor je zet.
2. Welke handelingen moet je bij een pistonmachine zelf uitvoeren?
Bij een pistonmachine doe je zelf de gemalen koffie in een filterdrager. Ook het opschuimen van de melk doe je met de hand. Je vult een kannetje met melk, dat je opschuimt met het stoompijpje dat zich aan de machine bevindt.
3. Wat zijn de voordelen van een pistonmachine?
Met een pistonmachine kun je de koffie volledig naar eigen smaak bereiden. Zo kun je de maalgraad van de bonen (hoe fijn of grof de koffie gemalen is) bijvoorbeeld zelf bepalen. Je gebruikt dan een losse bonenmaler om de bonen te malen. Vind je dat te veel werk? Dan kun je ook gewoon voorgemalen koffie nemen.
Ook over de doorlooptijd van de koffie (de snelheid waarmee het water door het filter loopt) heb je controle. Deze doorlooptijd kun je wijzigen door de gemalen koffie harder of minder hard aan te duwen in het filter - of door de bonen fijner of minder fijn te malen. Afhankelijk van de doorlooptijd kun je de koffie meer of minder smaak geven.
Doordat pistonmachines simpeler zijn gebouwd dan volautomaten, zijn ze minder onderhoudsgevoelig en gaan ze minder snel kapot.
4. Welke soorten koffie kun je zetten met een pistonmachine?
Met de pistonmachine zet je een espresso of, desgewenst, een americano. De espresso kun je naar wens verder bereiden tot bijvoorbeeld:
- Cappuccino
- Caffe latte
- Latte macchiato
- Espresso macchiato
- Flat white
- Cortado
5. Welke soorten pistonmachines zijn er?
Er zijn verschillende soorten pistonmachines. Let dus goed op de specificaties wanneer je tot de aanschaf van een pistonmachine over gaat. Bij een klassieke pistonmachine zet je de koffie volledig handmatig en schuim je de melk zelf op. Er zijn ook moderne pistonmachines waarbij je het opschuimen automatisch kunt laten doen. Of die de koffie automatisch aanduwen in de filterdrager. Je kunt dus kiezen voor een meer of minder geautomatiseerde machine.
Wil je meerdere koppen koffie zetten met een pistonmachine? Naast filterhouders met enkele uitloop zijn er ook filterhouders met dubbele uitloop. Je kunt hiermee twee kopjes koffie tegelijkertijd maken.
De Consumentenbond heeft een uitgebreide
piston koffiemachine test gedaan met verschillende merken en modellen pistonmachines.
6. Hoe zet je koffie met een pistonmachine?
Het zetten van een espresso met een klassieke pistonmachine, gaat als volgt:
- Maal de koffiebonen tot je de gewenste maalgraad voor jouw koffie hebt bereikt.
- Vul het filter met de gemalen koffie.
- Stamp de koffie in het filter aan met een zogenaamde tamper. Afhankelijk van hoe hard je de koffie aandrukt, kun je de doorlooptijd van het water verlengen of verkorten.
- Plaats het filter in de filterhouder. Draai de filterhouder in de koffiemachine.
- Zet een kopje onder het apparaat en druk op start.
- Als het water helemaal door het filter is gelopen dan is je espresso klaar.
Wil je de espresso verder bereiden tot een ander type koffie? Dan doe je dit door melk op te schuimen en dit toe te voegen.
7. Tips voor het opschuimen van de melk
Het opschuimen van de melk vraagt wat oefening. In
deze instructie kun je precies zien hoe je dit doet. Let er in de basis op dat je:
- De juiste hoeveelheid melk gebruikt voor het formaat van jouw melkkannetje.
- Het melkkannetje iets schuin houdt.
- Dat je met het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk stoomt.
- Dat je de melk tijdens het opschuimen opwarmt tot de juiste temperatuur.
8. Bijkomend voordeel: melkschuim schenken in een figuurtje
Het vergt wat meer oefening om jezelf de vaardigheden voor het zetten van de koffie en het opschuimen van de melk goed eigen te maken. Maar dan heb je wel een koffiemachine waarmee je op een professionele en ambachtelijke manier koffie zet. Voor echte koffieliefhebbers is dit type machine dus ideaal. Je zet koffie als een barista en het heeft een bijkomend voordeel: je kunt met deze manier van koffiezetten ook op een professionele manier figuren (latte art) in het melkschuim schenken.